PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 
Mirna reintegracijaDAN MIRNE REINTEGRACIJE
Vukovar 15. 01. 2021.
U sklopu obilježavanja obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i početka i završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja danas je u Vukovaru predstavljena knjiga "Mirna reintegracija - pobjeda razumom". Izdala ju je Zajednica povratnika Hrvatske.

Mirna reintegracijaSJEĆANJE NA VLAK MIRA
BARANJSKO PETROVO SELO, 8.6.2015.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije večeras se s posebnim razlogom sastala u Baranjskom Petrovom selu u općini Petlovac.

Naime, na današnji je dan, 8. lipnja 1997. godine, u Vukovar ušao Vlak mira.

Mirna reintegracijaDO KADA VRIJEDI ERDUTSKI SPORAZUM?
zagreb, 5. 11. 2010.

Proces oslobađanja i posljednjeg dijela okupiranog teritorija Republike Hrvatske – Hrvatskoga Podunavlja, započeo je temeljnim sporazumom o Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, poznatijim kao Erdutski sporazum. Taj sporazum je potpisan u Erdutu 12. studenoga 1995. godine, dakle prije 15 godina, a njegove posljedice osjećamo i dan-danas. Taj Sporazum, koji ima karakter međunarodnog ugovora, utvrđuje, kako stoji u prvoj točci Sporazuma, da će postojati prijelazno razdoblje od 12 mjeseci koje se može produžiti najduže na još jedno razdoblje istoga trajanja, ako to zatraži jedna od strana. Dakle, taj međunarodni Sporazum mogao je trajati maksimalno dvije godine.

Mirna reintegracijaTEMELJNI SPORAZUM O ISTOČNOJ SLAVONIJI
1995. godina bila je, kao što bi rekao Charles Dickens, i najbolja i najgora godina za ljude u ovom području. Od pada Srebrenice do operacije Oluja, od smrti tri američka diplomata na planini Igman do potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu, prošlo je relativno malo vremena, ali je došlo do ogromnih promjena. Pa ipak, uspr¬kos promjenjivosti sreće na bojnom polju i intenzivnim rundama diplomatskih pregovora, mnogo se stvari moralo posložiti prije nego što je mir mo¬gao stići u Hrvatsku i Bosnu. Jedna od najvažnijih - a koja najčešće biva previđena -je Temeljni sporazum o Istočnoj Slavoniji.

Mirna reintegracijaTEMELJNI SPORAZUM O ISTOČNOJ SLAVONIJI, BARANJI I ZAPADNOM SRIJEMU
U ime Hrvatske Vlade s predstavnicima Srba i međunarodne zajednice, u Erdutu je Hrvoje Šarinić potpisao tzv Erdutski sporazum, koji je na žalost i danas na snazi, jer ga nikada nitko nije stavio van snage, nakon isteka od 12 mjeseci kako piše u samom sporazumu.
Sporazum je potpisan 12. studenog 1995.

Mirna reintegracijaErdutski sporazum
REZOLUCIJA 1037
VIJEĆE SIGURNOSTI 15. SIJEČNJA 1996.

Vijeće sigurnosti, Pozivajući se na ranije relevantne rezolucije, a posebno na rezolucije 1023 (1995) od 22. studenog 1995. i 1025 (1995) od 30. studenog 1995.,
Potvrđujući ponovo svoju opredijeljenost za nezavisnost, suverenost i teritorijalni inte¬gritet Republike Hrvatske i naglašavajući u tom pogledu da su područja Istočne Slavoni¬je, Baranje i Zapadnog Srijema sastavni dio Republike Hrvatske,
Naglašavajući značaj koji pridaje punom poštivanju ljudskih prava i temeljnoj slobodi za sve na tim područjima,
Izražavajući potporu Temeljnom sporazumu o području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema (S/1995/951, dodatak), potpisanom 12. studenog 1995. godine izme¬đu Vlade Republike Hrvatske i lokalne srpske zajednice (Temeljni sporazum),

Mirna reintegracijaTEMELJNI PRINCIPI ZA PREGOVORE O RJEŠENJU PITANJA ISTOČNE SLAVONIJE, BARANJE I ZAPADNOG SRIJEMA
3. listopada 1995.
Predstavnici međunarodne zajednice Torwald Stoltenberg i Peter Galbraith u Erdutu su za istim stolom stvorili temelje mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja. Stvoren je dokument, kasnije nazvan ERDUTSKI SPORAZUM, kojim je međunarodna zajednica jamčila u roku od 12 mjeseci završetak mirne reintegracije i povratak u teritorija hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Predviđena je mogućnost produženja toga roka na još 12 mjeseci, ako to jedna od strana zatraži.

>>  

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.