PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 
Povratak prognanikaZPH PROZIVA LOKALNU SAMOUPRAVU
Nova vladajuća politička garnitura uglavnom se bavila svojim unutar – stranačkim odnosima i obračunom s bivšom vlasti pa su se problemi samo gomilali, a tešku materijalnu i gospodarsku situaciju u područjima posebne državne skrbi činili još težom. Zajednica povratnika Hrvatske bila je prisiljena pronalaziti druga sredstva i sugovornike u borbi za opstanak ljudi u prostorima povratka. U otvorenom pismu ZPH se obraća jedinicama lokalne uprave i samouprave u područjima posebne državne skrbi i to gradonačelnicima, načelnicima općina, predsjednicima mjesnih odbora te predsjednicima udruga stradalnika Domovinskog rata.

Povratak prognanikaSABOR ZAUSTAVIO NACIONALNU SRAMOTU
Nakon Zaključka Hrvatskoga Sabora o konačnom rješavanju pitanja plaćanja najma za kuće i stanove korištene za vrijeme progonstva i aktiviranja Ministarstva pravosuđa RH u provedbi istog, Upravni odbor Osječko-baranjske podružnice ZPH je raspravljao o preracionalizaciji i postupanju po ovom Zaključku. Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović zadužila je svoje pomoćnike da prikupe podatke o svim do sada presuđenim prognanicima pri općinskim sudovima u RH.

Povratak prognanikaSABORSKI ZASTUPNICI U ILOKU
ILOK, 13. veljače 2002. Kako se u Hrvatskom Saboru nije čuo niti jedan saborski zastupnik koji bi prezentirao probleme i zahtjeve hrvatskih povratnika (čak 86 je izabranih u izbornim jedinicama koje obuhvaćaju područja posebne državne skrbi), a na inicijativu Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske Podružnice, ZPH je 13. veljače 2002. godine pozvala 30 zastupnika s područja Slavonije i Baranje, kao i dva zastupnika nacionalnih manjina na zajedničku sjednicu u grad Ilok. Sastanku su nazočili i predstavnici jedinica lokalne samouprave, gradonačelnici i načelnici općina Županije Vukovarsko-srijemske. Cilj sastanka je bio je upoznavanje saborskih zastupnika sa izuzetno teškom gospodarskom situacijom u Hrvatskom Podunavlju, uzlaznom postotku nezaposlenosti, te zakonima o područjima posebne državne skrbi i statusu prognanika i izbjeglica koje je Sabor uputio u drugo čitanje.

Povratak prognanikaNERASPOREĐENI RADNICI “BOROVA” d.d. NE ŽELE OTKAZE
BOROVO, 14. siječnja 2003. U organizaciji Stožera za zaštitu prava radnika "Borova" i Zajednice povratnika Hrvatske, danas je u kino dvorani Borovo održan skup na kojem se okupilo oko 600 neraspoređenih radnika "Borova" d.d. kojima je najavljen otkaz. Na skupu su bili nazočni i neki saborski zastupnici iz LS-a, HDZ-a i SDP-a koji su samoinicijativno došli čuti što o svojoj sudbini kažu sami "Borovčani" Ovom skupu prethodila su dva sastanka predstavnika Stožera za zaštitu prava radnika "Borova" i Zajednice povratnika Hrvatske.

Povratak prognanikaIZ HOTELA „PINIA“ ŽELE SILOM IZBACITI PROGNANIKE
Sukladno prihvaćenom Planu rada ZPH je 1. srpnja 2000. godine, nakon našeg posjeta prognanicima smještenim u Kumrovcu, te u hotelu “Pinia”, upućeno je pismo podpredsjednici Vlade RH gospođi Željki Antunović s kojom je uspješno uspostavljena suradnja. U njemu se među ostalim kaže: (klikni na sliku)

Povratak prognanikaPOČEO POVRATAK PROGNANIKA KUĆAMA
15. siječnja 1998. godine počeo se ostvarivati višegodišnji san hrvatskih prognanika za povratkom na svoja ognjišta. Međutim, s povratkom su došle nove muke i novi problemi. Nitko nije mogao zamisliti koliko ima “posijanih” najrazličitijih minsko – eksplozivnih naprava na cijelom oslobođenom području, a osobito uz bivšu liniju razdvajanja. Također nije se moglo ni pretpostaviti da su kuće i stanovi u tolikoj mjeri uništeni, da je opljačkano sve što se u njima nalazilo, da su uništeni svi gospodarski objekti, a oprema i strojevi privatnih i društvenih poduzeća odnesena u susjednu Srbiju. Ubrzo je postalo jasno da se prognanici zapravo nemaju kuda vratiti i od čega živjeti jer više nije bilo poduzeća i njihovih radnih mjesta. Zajednica povratnika Hrvatske sada se našla u situaciji da se mora oštro sukobiti s vlastitom državom, odnosno s Hrvatskom Vladom kako bi se što hitnije pokrenuo proces obnove obiteljskih kuća i gospodarstva, te uz nužni smještaj omogućio povratnicima ostanak na područjima povratka.

>>  

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.