PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

IZ HOTELA „PINIA“ ŽELE SILOM IZBACITI PROGNANIKE

Ustvrdivši kako ima prognanika koji kalkuliraju, ZPH se ponovno ogradila od onih kojima su stvoreni uvjeti za povratak ili su kupili kuće i stanove, te ih pozvala da se vrate svojim kućama jer štete ugledu ove Zajednice.  Tražimo da oni koji se nemaju kamo vratiti budu u vrhu prioriteta obnove za 2000. godinu, da im se ista što prije završi i da se mogu vratiti u obnovljene domove. U ovom trenutku, bilo kakva preseljavanja nakon devet godina nisu primjerena i ZPH ih ne može prihvatiti.

Budući je hotel "Pinia" bio u stopostotnom vlasništvu PIF-a "Velebit", odnosno kupljen privatizacijskim kuponima prognanika, te je tako u njihovom vlasništvu, ZPH zahtijeva od Vlade RH osnivanje Povjerenstva koje će ispitati uvjete i okolnosti pod kojima je hotel "Pinia" prodan privatnoj osobi, te za koji iznos u odnosu na njegovu stvarnu vrijednost. Naime, upravo ta osoba  dojučerašnje vlasnike, sada tjera na ulicu.

 

Što se pak tiče prognanih Vukovaraca smještenih u objektu "Kumrovec" d.o.o. u Kumrovcu, unatoč našem dogovoru s predstojnikom Vladinog ureda za prognanike i izbjeglice, gospodinom Lovrom Pejkovićem da ih se neće dirati, na perfidan ih se način, ipak prisiljava na preseljenje u tzv. hotel "Zagorje" (točnije, bivšu političku školu). Ovo se, nažalost forsira preseljenjem kuhinje iz prvog objekta u drugi, 19. lipnja 2000. godine.

Prije ovog poteza, hrana se iz kuhinje prvog objekta prevozila prognanicima u objekt u kojem je smješteno oko 80 ljudi, a sada se to isto ne radi u suprotnom smjeru, već se ljude prisiljava da moraju pješice prelaziti 2 km i 350 stepenica do drugog objekta ukoliko žele objedovati. Među tih 38 ljudi su i invalidi Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, te stare i nemoćne osobe.
►  Povratak prognanika  - Monday, February 11, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.