PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 
Blokada UNPROFOR-aOBILJEŽEN DAN BLOKADE UNPROFOR-a
OSIJEK, 1.7.2020.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja danas je Zajednica povratnika Hrvatske zajedno sa Zajednicom povratnika Osječko-baranjske županije organizirala svečanost pobilježavanja u svijetu do danas jedinstvene akcije - blokade međunarodnih zaštitnih vojnih snaga UNPROFOR, koju su provodili hrvatski prognanici u početku na punktovima na Biljskoj cesti i u Nemetinu kod Osijeka a kasnije na svih 19 prijelaza iz UNPA u slobodni dio Hrvatske.

Blokada UNPROFOR-aOBILJEŽENA 25. OBLJETNICA BLOKADE UNPROFOR-a
NEMETIN/BILJSKA CESTA

1.7.1994. Zajednica prognanika Hrvatske započela je višednevnu blokadu međunarodnih vojnih mirovnih snaga UNPROFOR.

Kada su 1992. godine postrojbe UN-a došle na ratom zahvaćena područja u Republici Hrvatskoj kako bi osigurale mir i povratak prognanika i izbjeglica među napaćenim građanima pojavila se nada u skoro rješenje teške situacije tisuća i tisuća beskućnika. Ali nada u pravdu i pravednost te vjera u spremnost međunarodne zajednice da pomogne ratnim stradalnicima postupno je oslabila, a njeno je mjesto zauzimalo razočaranje.

Blokada UNPROFOR-aPODRŽAVAMO TUĐMANOVU ODLUKU
Predsjednik Tuđman podupro je Rezoluciju o produženju mandata UNPROFOR-a koju je Sabor usvojio 23. rujna 1994. godine. Donesena je odluka da se ne produžava mandat UNPROFOR-a zato što nijedan od zahtjeva postavljenih pred mirovne snage nije ispunjen. "Ova sudbonosna odluka donesena je kako bi se spriječila ciprizacija Hrvatske jer je UNPROFOR podržavao režim pobunjenih Srba, omogućavajući njihovo preživljavanje švercom", istaknuo je dr. Olujić.

Blokada UNPROFOR-aNE ODUSTAJEMO OD SVOJIH ZAHTJEVA
Nemetin, 18. kolovoza 1994. godine.

UNPROFOR-ova točka u Nemetinu oslobođena je 16. kolovoza u 7,00 sati. Prema posljednjim podacima odluka Zajednice prognanika Hrvatske o deblokadi svih točaka u Hrvatskoj načelno je ispoštovana i gotovo su sve nadzorne točke deblokirane, osim postaje Ribnik u Ličko-senjskoj županiji. Tijekom 46 dana blokade nije zabilježen nijedan ozbiljan izgred.

Blokada UNPROFOR-aZPH BOUTROSU GHALIJU: HITNO SAZVATI VIJEĆE SIGURNOSTI!
Zajednica prognanika Hrvatske poslala je otvoreno pismo glavnom tajniku UN-a Boutrosu Boutrosu Ghaliju u kojem još jednom podsjeća svjetsku javnost na zahtjeve prognanika i obveze međunarodnih čimbenika i zajednice.

Blokada UNPROFOR-aREAKCIJE UNPROFORA
Iako je situacija na prijelazima u UNPA- područja puno bolja, većina prijelaza i dalje je blokirana. Svih sedam točaka koje su otvorene u skladu s dogovorom hrvatske Vlade i Zajednice prognanika ne funkcioniraju kako treba pa i dalje postoje ograničenja u kretanju, no valja se nadati da će se ovakva situacija nakon novih predviđenih razgovora popraviti, rekao je Paul Risley, glasnogovornik UNPROFOR-a na konferenciji za novinare održanoj u Glavnome stožeru UNPROFOR-a u Zagrebu.

Blokada UNPROFOR-aOTVOREN PRIJELAZ U ZEMUNIKU DONJEM
Kontrolu na kontrolnoj točki UNPROFOR-a u Zemuniku Donjem preuzeli su djelatnici Policijske uprave Zadarsko-kninske županije, a u Jasenicama te na još pet prijelaza blokada nije prekinuta. PAKOVO SELO: BEZ PROLAZA ZA "PLAVCE"

Blokada UNPROFOR-aSVIJET ĆE OSUDITI NASTAVAK PROSVJEDA
Pojašnjavajući vanjskopolitičke aspekte, ministar dr. Mate Granić pozitivnim je ocijenio podršku koju je Hrvatska dobila od svih susjednih zemalja i 52 islamske zemlje za promjenu mandata mirovnih snaga, koje bi u slijedećem razdoblju trebale doći na granice Republike Hrvatske te provesti sve rezolucije Vijeća sigurnosti.

Blokada UNPROFOR-aRAZGOVOR VLADE I PROGNANIKA O UNPROFOR-u
"Mislim da ste napravili pritisak i potez koji je pomogao ovoj Vladi. Svaki daljnji dan blokade UNPROFOR-a bio bi izrazito štetan za hrvatsku državnu politiku i snosit ćete dio odgovornosti ako ne deblokirate UNPROFOR već sutra. Tražim od vas da se već sutra utvrdi pet privremenih točaka na kojima će se propuštati promet i na kojima će predstavnici hrvatske vlasti kontrolirati i nadzirati aktivnosti mirovnih snaga

Blokada UNPROFOR-aUNPROFOR NESPREMAN ZA PROMJENE
Dugo očekivani sastanak visokih dužnosnika UNPROFOR-a i koordinatora za civilna pitanja sektora Istok s Izvršnim odborom Zajednice prognanika Hrvatske realizirao se iza zatvorenih vrata. Koordinator UNPROFOR-a za civilne odnose za bivšu Jugoslaviju Sergio Viera De Mello razgovarao je s Branimirom Glavašem, koordinatorom sektora Istok za civilne odnose s UNPROFOR-om i Matom Šimićem, predsjednikom ZPH.

>>   1 2 3 > 

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.