PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

SABOR ZAUSTAVIO NACIONALNU SRAMOTU

Samo Općinski sud u Osijeku nije dostavio ove podatke jer ne posjeduje evidenciju o tomu kome je  presudio.
 
Nakon iznimno velikog zalaganja predsjednika ZPH Josipa Kompanovića da se Zaključak Hrvatskoga Sabora koji se odnosi na presude prognanicima za plaćanje najma za korištene kuće i
stanova tijekom progonstva provede u djelo, napokon je došlo do pozitivnih pomaka.
Budući su svi općinski sudovi Republike Hrvatske, koji su imali ovakve slučajeve dostavili podatke o presudama koje terete prognanike, osim Općinskog suda u Osijeku, ZPH je javno pozvala sve prognanike i povratnike koji su presuđeni na ovom području da u sjedište Zajednice dostave kopije ovršnih ili prvostupanjskih rješenja kojima ih se tereti, a isti će se proslijediti u Ministarstvo pravosuđa.
 
Naime, upravo je u tijeku postupanje po Zaključku Hrvatskoga Sabora kojim će temeljem presuda prognanici i povratnici biti oslobođeni plaćanja najma  na teret državnoga proračuna. Provedbenim aktom regulirati će se kome, kada i na koji način treba vratiti po presudama do sada uplaćena sredstva.
Ukoliko se prognanici i povratnici s ovim problemom ne jave na vrijeme i ne dostave tražene dokumente do isteka roka, ZPH ih više neće moći zaštititi, niti im na bilo koji način pomoći.

 

Programom obnove kuća koje će Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva obavljati u

građevinskoj sezoni 2002/2003. godine, obuhvaćeno je 3000 kuća od kojih je najveći broj u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok će se u Osječko-baranjskoj obnoviti oko 200 kuća plus sve pustare po posebnom programu.

 

Općina Antunovac napravila je prostorni Plan i utvrdila čestice za 206 obitelji s pustara za koje će se graditi 103 kuće – dvodomke, no taj Plan trebaju supotpisati sve općine koje su bile u sastavu bivše općine Osijek.  Osječko-baranjski župan Ladislav Bognar sazvao je sastanak sa načelnicima
svih općina na kojem će se i taj problem riješiti.
Što se tiče pustare Klisa, izaslanstvo Osječko-baranjske ZPH  razgovoralo je s gradonačelnikom Osijeka dr. Zlatkom Kramarićem i pročelnicima resornih Upravnih odjela Grada. Zaključeno je da će se ispred Poglavarstva Grada utvrditi kome se i kakvi zahtjevi trebaju uputiti i o tome izvijestiti ZPH. Kramarić je obećao da će se osobno založiti kod ministr Radimira Čačića kako bi se problem što prije riješio.►  Povratak prognanika  - Tuesday, February 26, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.