RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

POČEO POVRATAK PROGNANIKA KUĆAMA

Zajednica prognanika Hrvatske još je 1994. i 1995. godine zahtijevala od Hrvatskog Sabora osnivanje Ministarstva obnove i donošenje Zakona o obnovi. Početkom procesa povratka,  utemeljeno je Ministarstvo obnove na čelu s prvim ministrom dr. Jurom Radićem. Ovo ministarstvo je pripremilo, a Sabor usvojio Zakon o obnovi kojim je obuhvaćena većina zahtjeva ZPH, poglavito vezanih za poticajne mjere  namijenjene povratnicima.

Nakon određenog vremena je donesen i poseban Zakon o područjima od posebne državne skrbi kojim su preciznije i konkretnije utvrđene poticajne i stimulativne mjera za povratnike, naseljenike i one koji se žele nastaniti u ovim područjima.

Zakonom su bile utvrđene i mjere oživljavanja gospodarstva putem poreznih i drugih olakšica za potencijalne ulagače i poduzetnike.

 

Nakon toga, doneseni su i drugi Zakona koji su propisivali čitav niz pogodnosti za  ratom stradala područja. Međutim, njihova je primjena u stvarnom životu bila  beznačajna.

Odmah na početku pokazalo se maćehinsko ponašanje Vlade RH da se Vlada RH prema Hrvatskom Podunavlju jer se Zakon o područjima od posebne državne skrbi počeo primjenjivati svuda osim na tom prostoru. Zatim  se kroz različite izmjene i dopune tih Zakona počelo izjednačavati agresor  i žrtva, te postupno ukidati pojedina prava koja su se u Podunavlju tek počela primjenjivati. Primjerice, riječ je o ukidanju članka 19 Zakona o područjima posebne državne skrbi, te utvrđenog reda prvenstva prema stradalnicima Domovinskog rata i sl.

Posebno je sve izraženiji bio pritisak na prognanike smještene u organiziranom smještaju (odmarališta i hoteli na moru ali i unutrašnjosti RH) kako bi napustili ovaj smještaj i otišli u neki drugi.

Analizirajući ova događanja, ZPH je zaključila kako je došlo vrijeme preustroja unutar same Zajednice, te potrebe za potpuno nove oblike djelovanja. S jedne strane, sve je veći broj povratnika koji se vraćaju u obnovljene kuće, a s druge pak, sve veći pritisak na preostale prognanike koji se nemaju kuda vratiti jer obnova njihovih domova nije niti započela.

Stoga je u Vukovaru 28. studenoga 1998. godine sazvana Konferencija Zajednice prognanika Hrvatske na kojoj je ZPH promijenila ime u ZAJEDNICU POVRATNIKA HRVATSKE.

 

Od tog vremena do danas, ZPH uputila je veliki broj zaključaka i zahtjeva Vladi RH, resornim ministarstvima i Saboru RH kako bi pomogla povratnicima, prognanicima i područjima posebne državne skrbi u cjelini.

 
►  Povratak prognanika  - Sunday, February 3, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.