RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

SJEĆANJE NA VLAK MIRA

Ulazak ovog vlaka u kojemu se nalazio predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman, i simbolički je označio kraj rata u Hrvatskoj, i povratak svih okupiranih dijelova zemlje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, te povratak prognanika svojim kućama.

Uz sjećanja na proces mirne reintegracije i poteškoće pa i opasne situacije na koje su nailazili predstavnici hrvatskih prognanika od strane srpskog stanovništva na privremeno okupiranom području, zaključeno je da je mirna reintegracija akcija Ujedinejnih Naroda koja je bez žrtava polučila isti rezultat kao i vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i „Oluja“.

Zajednica povratnika drži da mirna reintegracija nije započela dolaskom generala Kleina u Hrvatsko Podunavlje već prognaničkom akcijom blokade UNPROFOR-a koja je započela 1. srpnja 1994. godine. Tom su akcijom hrvatski prognanici izvršili snažan pritisak na međunarodnu zajednicu izrazivši na taj način svoju čvrstu želju za povratkom u svoje domove.

Ta je akcija prognanika bila i uvertira u vojno-redarstvene akcije „Blesak“ i „Oluja“ a mirnom reintegracijom završilo je konačno oslobađanje svih privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske od strane srpskog agresora. Zato mirnu reintegraciju treba smatrati jednako veličanstvenom kao i vojne akcije i na dostojan način ju obilježavati.

Stoga je na večerašnjoj sjednici Zajednice povratnika osječko-baranjske županije zaključeno da se pokrene postupak pred Vladom RH za utvrđivanje datuma koji bi ušao u kalendar hrvatskih blagdana, državnih praznika i Dana sjećanja a na koji bi se cijela Hrvatska sjetila najveće pobjede UN-a u njegovoj povijesti. Oformljena je radna grupa od neposrednih sudionika procesa mirne reintegracije koja će s prognaničkog stajališta analizirati sve relevantne činjenice i pripremiti ih kao temu za predstojeću godišnju konferenciju.

S utvrđenim datumom, koji bi se obilježavao kao Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, Zajednica povatnika upoznat će Vladu RH i Predsjednicu Republike. Zajednica povratnika očekuje da bi do iduće godine, kada će se napuniti 20 godina od službenog početka mirne reintegracije, Vlada mogla pustiti u saborsku proceduru prijedlog Zakona o obilježavanju Dana mirne reintegracije kao dana sjećanja na najveći uspjeh međunarodnih snaga UN-a u njihovoj povijesti ali i uspjeh Hrvatske politike koja je za pregovaračkim stolom uspjela vratiti okupirano Hrvatsko Podunavlje u ustavno-pravni poredak RH bez ispaljenog metka.
►  Mirna reintegracija  - Thursday, September 17, 2015
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.