RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

TRAŽIMO POTPORU ZA SANACIJU ŠTETA NASTALIH U RATU

Još 1992. godine započeo je popis imovine koju su hrvatski prognanici ostavili na svojim ognjištima - u kućama i obiteljskim gospodarstvima. Ideju i odgovarajuće obrasce osmislila je gospođa MARTA PAVIČIĆ, koja je tada vodila poslove statistike općine Osijek, odnosno osječko-baranjske Županije.
Sva imovina, popisana na taj način, nije ušla u procjenu ratnih šteta i kao takva je jedinstvena u cijeloj Republici Hrvatskoj.
Upravo je to ono što povratnici traže od Države da im se nadoknadi kako bi bar donekle nogli urediti svoj život ali i život svojih budućih generacija.
 
Hrvatska Vlada je, istina, stvorila minimalne uvjete za povratak prognanika u ranije okupirana područja, što je rezultiralo i 95%-tnim povratkom u našoj Županiji. Za obnovu obiteljskih kuća i stanova uložila je preko 30.000.000.000,00 kuna. Prihvaćamo da je to dio ratne štete koji su povratnici već dobili. Ali to je po onoj Kineskoj RIBA a mi tražimo ŠTAP. Dakle, želimo ponovno osposobiti svoja kućanstva, svoja obiteljska gospodarstva i početi stvarati nove vrijednosti, stvarajući Republici Hrvatskoj dvostruki dobitak, jer će s jedne strane smanjiti probleme Državi a s druge strane početi puniti državni proračun.
Na području osječko-baranjske Županije evidentirano je oko 25.000.000.000,00 kuna ukupnih ratnih šteta. Od toga  su direktne štete 9 milijardi, ostale štete 9 milijardi, razminiranje 1,35 milijardi, sustavi RH (INA, HEP, HŽ, HP, HT, HRT, MUP, ŠUME, VODOVODI) 1,65 milijardi te
4.000.000.000,00 kuna nematerijalne štete.
 
U prijedlogu Zakona Zajednica povratnika Hrvatske predlaže da se od ukupne ratne štete odbije do sada uloženo u obnovu a ostatak pretvori u vrijednosne papire ili dionice s kojima će povratnici moći raspolagati ili kupovati državnu imovinu ali sve to u razumnom vremenskom razmaku kako ne bi došlo do značajnijeg udara na državni proračun.
 
Osječko-baranjska Zajednica povratnika zahtijeva od ZPH da što prije zatraži od Vlade RH puštanje toga prijedloga Zakona u saborsku proceduru, tim prije što se o tome prijedlogu na Vladi RH već nekoliko puta raspravljalo a na prošloj konferenciji ZPH, održanoj u ožujku ove godine, 
potpredsjednica Vlade gospođa Jadranka Kosor obećala je da će taj Zakon Vlada uskoro pustiti u saborsku proceduru, međutim, ništa se još nije dogodilo.
 
Istaknuta je i činjenica da su srpski povratnici od raznih međunarodnih organizacija, osobito u Ličko-senjskoj županiji, u posljednjih desetak godina dobivali pomoć upravo u traktorima, moto- kultivatorima, prikolicama, nasadima, matičnom stadu i sl. a Hrvatski povratnici, koji žive uz njih niti danas nisu dobili ništa.
 
Upravo stoga povratnici su sinoć ukazali na  nužnost donošenja ovoga Zakona, ilustrirajući to i na svojim vlastitim primjerima.
Npr. Obitelj Filakov iz Gajića imala je gotovo sve poljoprivredne strojeve a po povratku nisu našli ništa. Uz veliku muku i trud danas su dosta uspješni poljoprivrednici ali daleko od onoga što bi bili da nisu sve to izgubili. Dakle tržište je isto ali polazišta u tržišnoj utakmici su vrlo različita. Takva je situacija gotovo kod svakoga povratnika i Država jednostavno mora uskočiti s odgovarajućim potporama da se te nepravde isprave i da se svima stvore približno jednaki uvjeti u svim dijelovima Republike Hrvatske za stvaranje novih materijalnih vrijednosti i razvoja ukupnoga gospodarstva.
 ►  Novosti  - Saturday, November 15, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.