RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

ZPH ZADOVOLJNA S NOVIM ZAKONOM O PPDS, ALI...?

Zajednica povratnika Hrvatske godinama je upozoravala na činjenicu da je sada već bivši zakon o PPDS derogiran do te mjere da je ostao samo naziv zakona a sva su prava pobrisana.
Tražili smo da se donese novi zakon pa i sami predložili jednu verziju, koja je na kraju bila temelj za izradu sadašnjega zakona. Hrvatski sabor je konačno donio novi Zakon o PPDS da sjednici prije ljetne stanke.
Kako je istaknuto na sjednici Upravnog odbora ZPH, povratnici mogu biti zadovoljni s novim Zakonom osobito u dijelu koji regulira nove mogućnosti stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. To su, osim dosadašnjih dodjela kuća i stanova APN-a i građevinskog materijala: mogućnost dogradnje postojeće obiteljske kuće ili proširenje ako za to postoje uvjeti na parceli te izgradnja višestabmenih zgrada poput popularnih urbanih vila.

Međutim, ono što je najvažnije i što je do sada dalo najviše rezultata u pogledu zapošljavanja povratnika - poslovne zone - zakonodavac je propustio ugraditi u Zakon. Dosadašnje poslovne zone otvarane su na temelju Odluke Vlade RH na sjednici u Rijeci, koja je bila ograničenoga trajanja i taj je rok istekao. Tih mogućnosti u novome Zakonu nema i sada se postavlja pitanje tko će financirati projektiranje, izgradnju komunalne infrastrukture i na koji će se način poticati potencijalne investitore da svoj kapital ulažu upravo u tim prostorima.
ZPH stoga zahtijeva od Vlade RH i ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva da provedbenim propisima ili posebnom odlukom regulira i to pitanje, jer će u protivnom investitori odustajati od ulaganja na PPDS-u a time će se zaustaviti i dosadašnji pozitivan trend otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja.

Na poticaj Osječko-baranjske podružnice ZPH, raspravljalo se i o problemu razminiranja. Ocijenjeno je da taj proces ide vrlo sporo, da ranije predviđeni rok Hrvatske bez mina do 2010. godine neće biti ispoštivan, naprotiv, HCR je zatražio produljenje roka na još 10 godina a prema dinamici razminiranja od oko 33 km2, u odnosu na kvadraturu miniranih površina od oko 930 km2, taj bi proces mogao trajati i 30-50 godina. Za hrvatske povratnike to je potpuno neprihvatljivo, osobito za one koji svakodnevno žive u neposrednoj blizini miniranih površina.
ZPH zahtijeva od Vlade RH, da žurno, već na rebalansu proračuna, izdvoji značajnija sredstva za razminiranje te da se ulože maksimalni napori za nominiranje projekata razminiranja prema pretpristupnim fondovima EU, kako bi se osigurala dostatna sredstva da se taj posao završi u narednih nekoliko godina. Posebno je naglašeno da jedan ljudski život nije mjerljiv novcem i da je nedopustivo da zbog nedostatka novca ljudi svakodnevno ginu i stradavaju.
►  Obnova i razvoj PPDS  - Friday, November 14, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.