RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, Europsk avenije 22/2, Tel: 031/215-030; 215-031; fax: 031/212-315
MENU
O nama
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

ZAUSTAVITI KADROVSKU DEVASTACIJU PPDS

Novim Zakonom o područjima posebne državne skrbi predviđen je niz poticajnih mjera koje će utjecati na odluke mladih obitelji da se nastane u tim područjima.
Jedna od mjera svakako je kvalitetno stambeno zbrinjavanje darovanjem kuća APN-a, građevinskog zemljišta i građevinskog materijala za izgradnju vlastite obiteljske kuće te za dogradnju ili proširenje postojeće obiteljske kuće, ako to mladoj obitelji odgovara. Važno je naglasiti da kompletnu dokumentaciju uključujući i projekt kuće, odrađuje nadležni područni nadzor.
Zamolbe za takvu vrstu rješavanja stambenoga pitanja mlade obitelji podnose Uredu za područje posebne državne skrbi (bivši ured za prognanike i izbjeglice) a informaciju o potrebnoj dokumentaciji mogu dobiti u svojim općinama, mjesnim odborima Sarvašu i Tenji ili u uredu ZPH u Osijeku na tel. 215-030.

Zaključeno je također da Grad Osijek treba ubrzati aktivnosti oko formiranja poslovnih zona Sarvaš i Tenja te s posebnom pozornošću ocjenjivati pisma namjere, odnosno projekte potencijamnih investitora kako bi se u poslovnim zonama pokrenule takve proizvodnje koje će zaposlenicima osigutari pristojne plaće a ne minimalce jer time zapravo nismo nikome pomogli.
Kao posebnu poticajnu mjeru, Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije traži da se u prijedlog novoga Zakona o PPDS-u vrati odredba koja je ranije egzistirala, da zaposlenici s visokom stručnom spremom imaju 50% veću plaću za isti posao u odnosu na područja izvan PPDS-a.

Program dodjele kuća i stanova hrvatskim braniteljima ide i dalje i svakodnevno se sklapaju novi darovni ugovori. Međutim, ima jedan broj branitelja koji su ranije kupili kuće na kredit koji i danas otplaćuju. Samom činjenicom da nisu sjedili skrštenih ruku i čekali da im netko drugi riješi stambeni problem, sada ispada da su kažnjeni i da postoje dvije kategorije hrvatskih branitelja. To je sa stajališta ove Zajednice nedopustivo jer stvara "zlu krv" među samim braniteljima i tu nepravdu treba svakako ispraviti. Zajednica predlaže da Vlada RH preuzme otplatu ostatka duga za te branitelje što bi u ovom trenutku bilo najbezbolnije, jer se ne radi o velikim financijskim sredstvima za državni proračun a ti bi branitelji s tim bili zadovoljni.

Na sinoćnjoj se sjednici iskristalizirao i jedan problem koji je posebno naglašen u općini Erdut. Naime, mirna reintegracija završena je još 1998. godine. U procesu prilagodbe i stvaranja uvjeta za suživot između Hrvata i Srba uloženo je puno truda kako od strane Vlade RH tako i različitih nevladinih udruga pa i ove Zajednice, koje su stvorile zadovoljavajuće temelje za održivi suživot i razvoj.
Nije dobro sada, nakon toliko godina, povlačiti takve političke poteze koji će ponovno otvoriti stare rane. To se posebice odnosi na čelništvo općine Erdut koje je donijelo odluku o promjeni naziva pojedinih ulica u Dalju i Bijelom Brdu. Izborni rezultati dali su većinski mandat u toj općini srpskoj nacionalnoj manjini ali sama ta činjenica nije pojedincima u općinskom poglavarstvu dala za pravo nametati takvu politiku i povlačiti takve političke poteze koji će izazivati među, do sada, mirnim mještanima nacionalnu netrpeljivost i sukobe koji onda mogu eskalirati do opasnh granica. Zajednica povratnika najoštrije osuđuje takve poteze čelnika općine Erdut i poziva ih da ne diraju u one sfere koje mogu izazvati nemire i ponovno ta područja stvoriti incidentnim, nesigurnim i za život opasnim područjima. Pozivamo i Županiju osječko-baranjsku da u okviru svojih nadležnosti poduzme sve kako se ne bi ponovno narušili teško i uz puno žrtvovanja stvoreni međuljudski odnosti u tom prostoru.


►  Obnova i razvoj PPDS  - Monday, October 27, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 150.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.