RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

JADRANKA KOSOR PRIMILA UO ZPH

Predsjednik ZPH Kompanović naglasio je da je ova Zajednica već niz godina tražila donošenje novoga Zakona o PPDI jer je bivša koalicijska Vlada pobrisala gotovo sva prava iz sadašnjega Zakona o PPDS. Istina, nova Vlada je nakon 2003. godine dosta toga regulirala raznim Uredbama Vlade ili kroz neke druge Zakone ali ZPH još uvijek nije u potpunosti zadovoljna jer smatramo da područja koja su stradala u ratu zaslužuju svoj poseban Zakon. Naglasio je da je i postojeći Zakon o PPDS kao i Uredbe Vlade, osobito programi dodjele kuća APN-a te građevinskih parcela i građevinskog materijala, vrlo povoljno utjecao na opstanak osobito mladih obrazovanih ljudi u tim područjima te na razvoj gospodarstva i zapošljavanje, tamo gdje je lokalna samouprava odradila svoj dio posla onako kako se to od njih očekivalo. Zamjetno je danas da je broj nezaposlenih znatno manji, da su poslovne zone dobro rješenje te da je sve to utjecalo na iznimno dobar povratak prognanika od čak 99,5%.

 

Što se tiče prodaje kuća i stanova u PPDS-u koji su u državnom vlasništvu, taj proces pozdravljamo i on teče dobro. Problem je međutim sa stanovima koji su u vlasništvu lokalne samouprave, tu se pojavljuje problem jer proces darovanja tih stanova državi, pa raskid postojećih ugovora i sklapanje novih s RH traje nekoliko godina i to nam nije prihvatljivo. ZPH predlaže da Vlada RH donese posebnu Odluku kojom bi ovlastila lokalnu samoupravu da na isti način i po istom postupku, kao što sada radi država, prodaje stanove na svojem području. To bi znatno ubrzalo cijeli proces, napunilo proračune lokalnih samouprava i riješilo državu jednog kompliciranog posla.

 

ZPH je sudjelovala u izradi Nacrta Zakona o  naknadi ratne štete s posebnim Povjerenstvom koje je imenovala Vlada. Kako nam je na prošloj Konferenciji rekao gospodin Vladimir Šeks, koji je ujedno bio i pokrovitelj te Konferencije, zakon je spreman za saborsku proceduru. Čim ga Vlada RH uputi u Sabor, on je dao riječ da će ga odmah uvrstiti u dnevni red Sabora.

U međuvremenu su bili izbori i sada su malo drukčije posložene stvari pa mi kao predlagači toga Zakona, moramo malo pogurati to pitanje kako bi se i taj Zakon konačno donio u Saboru. U tome, kao i u svim drugim pitanjima vezanim za prognanike, odnosno povratnike, mi želimo biti partneri Vladi RH.

 

I na kraju, Kompanović je napomenuo da se na Josipovo, dakle 19. ožujka ove 2008. godine navršava 15 godina kako smo u Osijeku 1993. godine osnovali Zajednicu prognanika Hrvatske.

Puno smo toga odradili kroz svih tih 15 godina. Bilo je i svađe s Vladom RH, osobito od 2000-te do 2003. godine, bilo je blokada UNPROFOR-a, prosvjeda i nezadovoljstva prognanika zbog dugog čekanja na povratak itd. ali danas moramo biti iskreni i priznati da se Hrvatska država nije oglušila na naše zahtjeve i da danas možemo biti ponosni na sve što je učinjeno u obnovi, povratku i drugim segmentima života prognanika i povratnika.

Željeli bismo da sve to na predstojećoj Konferenciji, koja je ujedno i izborna skupština, posebno istaknemo a Vas gospođo potpredsjednice molimo da zamolite premijera dr. Ivu Sanadera da bude pokrovitelj ove XIV. Konferencije ZPH.

 
►  Novosti  - Saturday, March 15, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.