RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

UNPROFOR ZABRINUT PLANOVIMA PROGNANIKA

Predsjednikovo Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti također je raspravljalo o aktivnostima ZPH. Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, Vijeće je razmatralo aktualna pitanja iz vanjske i unutarnje politike, posebice zahtjev Zajednice prognanika da UNPROFOR snosi odgovornost za neprovođenje rezolucija Vijeća sigurnosti, prije svega Rezolucija 769 i 871 o reintegraciji okupiranih područja Hrvatske i povratku prognanika. Razmatrajući zahtjeve Zajednice prognanika, Vijeće je istaknulo svoje razumijevanje, ali i upozorenje da se napori državnog vodstva za mirnom reintegracijom okupiranih područja i povratkom prognanika ne smiju ugrožavati nikakvim nesmotrenim postupcima. Polazeći od toga da je prva zadaća hrvatskog državnog vodstva oslobađanje okupiranih područja i povratak prognanika u njihove domove, hrvatska Vlada imat će na jednoj od svojih sljedećih sjednica kao temu položaj prognanika, a Sabor RH na svojoj će izvanrednoj sjednici razmotriti položaj UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

 

Radi što bržeg rješavanja problema na koje prognanici nailaze u svakodnevnom životu i stvaranja uvjeta za njihov povratak, Vijeće je podržalo prijedlog za osnivanjem državnog ministarstva. Vijeće je izrazilo zabrinutost zbog sve učestalijih informacija o ilegalanom protoku robe na okupirana područja koji se obavlja u UNPA- zonama uz pomoć dijela pripadnika UNPROFOR-a. Posebice je istaknut problem neravnomjerne opskrbe stanovništva hranom iz humanitarne pomoći na okupiranim dijelovima Hrvatske. Tako stanovnici u UNPA- zonama dobivaju znatno više humanitarne pomoći od građana prognanih iz tih područja.

 
►  Blokada UNPROFOR-a  - Thursday, February 14, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.