RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

PROGNANICI ODLUČNI - PLAVCI (NE)ZAINTERESIRANI

Na Biljskoj cesti i kod Nemetina obavljaju se pripreme kako bi se blokada mogla nesmetano provoditi.

Pripreme za blokadu "plavaca" u završnoj su fazi. Baranjci su počeli opremati mjesta na kojima će 1. srpnja 1994. godine u 8 sati početi iskazivati otpor i nezadovoljstvo radom UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

Danonoćno blokiranje prolaza preko prijelaza na Biljskoj cesti i kod Nemetina provodit će se, prema tvrdnjama Glavnog stožera u Zajednici prognanika Osječko-baranjske županije, sve dok UNPROFOR ne počne ispunjavati svoje obveze određene dosadašnjim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Na mjestu blokade (lociranom stotinjak metara iza željezničke pruge na izlazu iz Osijeka prema Bilju) bit će postavljena svjetlosna signalizacija, ježevi, rampa, prikolice, a dežurat će prognanici iz Baranje (danju 20, a noću 10 prognanika). Dan prije blokade treba biti završen i sanitarni čvor te osigurana telefonska i radio veza, struja i voda. Prijelaz izmedu okupiranog i slobodnog hrvatskog područja 1. i 2. srpnja blokirat će članovi Udruge obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja (danju, a noću će dežurati prognanici iz Naselja prijateljstva). Trećeg srpnja dužnost preuzimaju prognani Baranjci, prema rasporedu načinjenom u prognaničkim općinama.

Prognanici, koje smo zatekli prilikom podizanja šatora na Biljskoj cesti, očekuju kako će blokada potaknuti UNPROFOR na provođenje obveza, a akciju smatraju prvim pravim korakom ka povratku prognanika.

Dok su prognanici podizali šator vozila UNPROFOR-a prolazila su nesmetano vozeći svoje, činilo se, nezainteresirane putnike.

Hoće li takvi biti i 1. srpnja,  za sad je neizvjesno.
►  Blokada UNPROFOR-a  - Thursday, February 14, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.