RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

"NE ODSTUPAMO OD AKCIJE"

To, prema riječima Zvonka Bugarina, predsjednika Izvršnog odbora Zajednice prognanika Osječko-baranjske županije, znači sprječavanje prelaska svim osobama i vozilima UNPROFOR-a, UNHCR-a i drugih međunarodnih organizacija.  Ističući kako se sve mora odvijati civilizirano i bez izgreda te da će nošenje bilo kakvog oružja biti najstrože zabranjeno, predsjednik Zajednice prognanika Hrvatske Mato Šimić izvijestio je nazočne na sastanku da će članove Izvršnog odbora ZPH primiti predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

"Unatoč razgovoru s predsjednikom, ne može doći do promjene jer odstupanja od ove akcije neće biti ni pod kakvim uvjetima", rekao je Šimić i ponovio da je stajalište ZPH do kraja odlučno, nepokolebljivo i čvrsto. Načinjen je i raspored dežurstava od 1. do 10. srpnja, koja traju u smjenama po 12 sati. Glavni će stožer akciju usklađivati iz sjedišta Zajednice prognanika u Osijeku, a skrb o prognanicima na UNPROFOR-ovim točkama na Biljskoj cesti i kod Nemetina preuzet će dva podstožera.

 

Točku na Biljskoj cesti preuzet će Baranjci, dok će kod Nemetina prva dva dana bit majke iz Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, vođene njezinom predsjednicorn Šteficom Krstić koja je na sastanku Zajednice prognanika ustvrdila: "Jedina zapreka na prijelazu bit će naša tijela, a ispred nas fotografije naših nestalih i zapaljene svijeće."

Na UNPROFOR-ovoj točki kod Nemetina smjenjivat će se prognanici iz Naselja prijateljstva u Čepinu, iz Antunovca, Erduta i Ernestinova, osječkih mjesnih odbora Sarvaša i Tenje i grada Vukovara.

Osim pritiska na UNPROFOR, prognanici akcijom žele izvršiti i pritisak na hrvatsku Vladu, koja također nije ispunila obećanja. Najvažniji od svega jest pritisak na međunarodnu javnost, čije je dosadašnje ponašanje prema teškoj situaciji u Hrvatskoj bilo mlako i bezbojno. Hoće li prognanici, ovaj put za promjenu, dobiti neko čvrsto i konkretnije jamstvo za bolju budućnost, pokazat će vrijeme.

 
►  Blokada UNPROFOR-a  - Thursday, February 14, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.