RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

HOĆEMO KUĆI !

Kako je vrijeme prolazilo a očekivanja prognanika se nisu ostvarila, Zajednica prognanika organizirala je akciju masovnog samoinicijativnog povratka u selo ANTUNOVAC kod Osijeka, 30. rujna 1993. godine što je privuklo veliku medijsku pozornost. U povratničkoj koloni, koja je krenula iz središta Osijeka, našlo se oko 5000 prognanika iz Antunovca ali i ljudi koji su se spontano priključili koloni izražavajući na taj način potporu legitimnim zahtjevima prognanika koji su utvrđeni i u Općoj međunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima, da svaki čovjek ima pravo na dostojanstven i miran život u vlastitom domu.

Povratak prognanika tada su spriječile upravo snage UNPROFOR-a, koje su surađivale s okupatorskim i raznim paravojnim snagama na prostorima UNPA opskrbljujući ih svim mogućim potrepštinama te naftom i benzinom koji su cisterne UN-a punile u slobodnom dijelu Republike Hrvatske na račun Hrvatskih poreznih obveznika.

 

      Zajednica prognanika Hrvatske oštro je prosvjedovala i prema Hrvatskoj Vladi i prema Vijeću sigurnosti UN-a ali bez rezultata.  Da bismo ukazali na neodrživost takvog ponašanja UNPROFOR-a i pogrešnog pristupa međunarodne zajednice prema prognanicima u Republici Hrvatskoj, ZPH je 1994. godine organizirala potpunu blokadu svih prometnica koje su vodile u i iz UNPA koja je trajala 49 dana. Ta naša akcija, koja je uključila oko 150.000 prognanika diljem Hrvatske, potaknula je hrvatski državni vrh da poduzme odlučnije korake u rješavanju problema povratka prognanika svojim kućama te stvaranja sigurnosnih uvjeta za ostanak u još uvijek okupiranim područjima RH.
►  Blokada UNPROFOR-a  - Thursday, May 3, 2007
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.