PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

ČELNICI UNPROFORA U NOVOJ GRADIŠKI

Na pitanje jesu li Srbi u UNPA-zoni zapadnog sektora provalili u skladište oružja, odgovorio je:

»Oružje koje je bilo pod našom kontrolom nije došlo u ruke Srba. Ono je i dalje u skladištima. Prilikom povlačenja oružanih formacija iz sektora »Zapad« UNPROFOR je preuzeo  predano oružje. Svjesni smo činjenice da nije predano svo oružje i da ga još ima skrivenog po kućama. Jedini način kojim bismo ga mogli oduzeti bilo bi detaljno pretraživanje svake kuće, a za to nemamo mogućnosti ni ovlasti. Ipak, ponekad to radimo i  oružje koje smo našli je pod nadzorom.

 

UNPROFOR je uspostavio kontrolne točke na prometnicama koje izlaze i ulaze u UNPA-zonu. Između kontrolnih točaka pripadnici Zaštitnih snaga kontroliraju područja kako bi spriječili prelazak naoružanih osoba s jedne na drugu stranu. »Morate shvatiti da nije moguća stopostotna sigurnost, da postoje mogućnosti 'dodira' te, kao što je bilo slučajeva, otvaranja vatre s tragičnim posljedicama. O navedenim slučajevima istragu vodi civilna policija UNPROFOR-a«.

 

Stanje na području sektora »Zapad« zapovjednik zaštitnih snaga ocjenjuje normalnim, dodajući kako »plavci« kontroliraju most preko Save između Stare Gradiške i Bosanske Gradiške.

Gerard Fischer je potvrdio kako se radi na intenziviranju aktivnosti glede povratka prognanika, ocjenjujući da će to uvelike ovisiti o ishodu pregovora u New Yorku između predstavnika Republike Hrvatske i srpskih (samozvanih) vlasti »Republike Srpske Krajine«. Planovi postoje, ali ih trebaju uskladiti obje strane s UNPROFOR-om, rekao je, dodajući kako ne očekuje brze pomake.
►  Progonstvo  - Sunday, February 3, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.