PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

19. OŽUJKA 1993. GODINE U OSIJEKU JE OSNOVANA ZPH

 UNPROFOR je kod nas zatajio, jer smo se morali povući, a u nazočnosti mirovnih snaga i dalje ginu naši ljudi. U neka mjesta povratak je moguć, ali povratnicima nitko ne jamči sigurnost. Nekoliko je osoba stradalo, pa su se ljudi vratili iz sela Pivare, rekao je Antun Gagulić iz Nove Gradiške na prvoj sjednici Izvršnog odbora Zajednice prognanika Hrvatske održane 26. ožujka 1993. godine u Osijeku.

 

Glavni zahtjev novogradiških prognanika može se svesti u dvije riječi: »Hoćemo kući!«

Zahtijevamo da se problemi koji tište nas, tisuće prognanika, brže rješavaju- čulo sem u Novoj Gradiški na prosvjednom skupu prognanika iz zapadnog dijela novogradiške Općine (Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Okučana, Kosovca, Donjeg Varoša, Gornjeg Varoša, Novog Varoša, Uskoka, Pivara i drugih sela).

 

Upućen je prosvjed svima koji na bilo koji način trebaju sudjelovati u stvaranju uvjeta za povratak, uz zahtjev da na tom planu treba činiti mnogo više nego do sada. To se odnosi i na pripadnike UNPROFOR-a i nadležna ministarstva, Vladu Republike Hrvatske, na lokalne općinske vlasti i organe.

 

Ako je suditi prema izjavama nekih ekstremnih Srba u UNPA-zoni sektora Zapad, Hrvatima koji samo pomišljaju na povratak ne piše se dobro. Televizija Banja Luka vjerojatno je namjerno, u nedjelju, dan prije najavljenog prosvjednog skupa prognanika, objavila prilog iz »okučanske krajine« u kojem su Srbi pred kamerama izjavili kako nema povratka Hrvata u “SAO zapadna Slavonija.” Kažu, samo neka »ustaše« krenu, mi smo spremni dočekati ih. Umjesto da razmišljaju o realnom putu rješenja krize u zapadnoj Slavoniji, srpski bosanski mediji i dalje raspaljuju vatru.

 

 

Tijekom rata, a i sada, Slatina je širom otvorila vrata za sve beskućnike koje je srbočetnička agresija protjerala s njihovih ognjišta. Tako je u tom gradu i u susjednim selima privremeno smješteno oko 1.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, 750 prognanika iz istočne Slavonije, 450 izbjeglica iz Vojvodine, te oko 1.300 izbjeglica s Kosova.

Svi su oni zbrinuti na najbolji mogući način, a dio izbjeglica iz Vojvodine i s Kosova više se ne namjerava vratiti u svoju bivšu domovinu.

Na prosvjednom skupu ispred zgrade slatinske Općine, izbjeglice i prognanici koji su privremeno smješteni u Slatini, podržali su zaključke Prve konferencije Zajednice prognanika. Domaćoj, europskoj i američkoj javnosti poslali su zahtjev za mirom, stvaranjem uvjeta da se vrate kućama i da mogu živjeti dostojno i dostojanstveno.

 

 

Nema takve zapreke, nikakvog četnika i neučinkovitog Unprofora koji bi protjeranog hrvatskog čovjeka mogao spriječiti i onemogućiti u povratku u privremeno okupiranu Baniju. Tako su kazivali predstavnici prognanika iz Hrvatske Kostajnice, Dvora na Uni, Petrinje, Gline, Topuskog i drugih krajeva Banije, kao i izbjeglica iz BiH, na glavnom sisačko-moslavačkom županijskom mirnom javnom prosvjednom skupu, održanom na sisačkoj glavnoj tržnici. Govorili su Davor Salopek, predsjednik Udruženja prognanika Općine Petrinja, Josip Vuić, povjerenik Vlade RH za Petrinju i Božo Judaš, član Izvršnog odbora Zajednice prognanika RH.Novoosnovano udruženje sa sjedištem u Osijeku upravo je potaknulo masovni prosvjed prognanih i protjeranih Hrvata, kojem se odazvalo njih nekoliko tisuća privremeno smještenih u Sisku i okolici.
►  Progonstvo  - Sunday, February 10, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.