PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

PISMO GENERALU SATISHU NAMBIARU

“Gospodine generale, pozivamo Vas da učinite sve kako bi se Vanceov plan proveo do kraja, a mi prognanici što prije vratili svojim kućama. Ljudi više nemaju strpljenja i uskoro neće biti moguće kontrolirati njihovu veliku želju za povratkom, a to može imati nesagledive posljedice, za što ćete Vi, gospodine generale, biti odgovorni.

Dolazi zima i mi želimo što prije obnoviti svoje domove, a hrvatska država spremna je u vrlo kratkom roku osposobiti svu potrebnu infrastrukturu kako bi se život u tim selima normalizirao. Sve što u ovom trenutku tražimo od Vas jest da nam hitno osigurate uvjete za povratak u Antunovac, te u Sarvaš, Ernestinovo, Laslovo, Svetu Anu, Aljmaš, Dalj i Erdut, jer mislimo da je to u ovom trenutku moguće”,    zaključuje se u pismu koje je potpisao Ante Kuna, predsjednik Zajednice prognanika Općine Osijek.

Proces razminiranja terena opasan je i dug, a i vojni stručnjaci UN- a u više su navrata konstatirali da su na području istočne Slavonije razne mine jednostavno sijane. Razminiranje svih dijelova naselja, a pogotovo poljoprivrednih površina, tek je slijedilo, što nažalost znači da dobar dio njiva, primjerice oko Ivanovca, neće biti obrađen.

 

S problemima i svakodnevnim teškoćama s kojima se susreću prognanici upoznat je dr. Slobodan Lang, posebni savjetnik u Uredu predsjednika RH na sastanku sa Zajednicom prognanika Općine Osijek.

Povratak prognanika, odnosno osoba koje su morale biti evakuirane iz naselja na prvim crtama bojišnice, specifičan je problem. U Općini Osijek, čija je trećina okupirana, povratak je bio moguć u pet naselja - Tvrđavicu, Podravlje, Nemetin, Brijest i Ivanovac.

Nije bilo riješeno pitanje vodovoda, električne energije, razminiranja, kredita za obnovu i sigurnosti povratnika.

 
►  Progonstvo  - Sunday, February 3, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.