PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

Naknada ratne štete

NAKNADA RATNE ŠTETE

Gospođe i gospodo, izaslanici , uvaženi gosti.
Upravni odbor zajednice povratnika Hrvatske zadužio me da obradim temu ; odnosno da opet progovorimo o:
Svima Vama poznato je da smo kao nevladina udruga osnovani daleke 1993 godine sa osnovnim zadatkom da pomažemo prognanicima-povratnicima koji su bili protjerani sa svojih ognjišta 1991 godine do konačnog povratka u svoje domove, te sve dok im se ne osigura egzistencija u područjima povratka.
Mnoge zadatke koje smo si zadali kroz ovih dugih 25 godina postojanja ,što kao zajednica prognanika, što kao zajednica povratnika smo i ostvarili, no ostalo je još da se izborimo za što bržu obnovu gospodarstva,sa naglaskom na mala i srednja gospodarstva,zapošljavanje u područjima povratka i to sa donošenjem;- zakona o ratom stradalim područjima ,- te donošenje zakona o naknadi ratne štete.
Dugo tražimo da zakon o naknadi ratne štete uđe u saborsku proceduru.
Nema konferencije ZPH na kojoj nije tema naknade ratne štete a naravno i obećanja visokih dužnosnika koji su nazočni na našim konferencijama da će se nacrt zakona pustiti u saborsku proceduru ,naravno to je bilo uvijek pred neke izbore.
Ova konferencija je jubilarna 25 godina od osnutka i u godini kada nema izbora za Hrvatski sabor,pa ne trebamo olako dana obećanja,već apeliramo na predstavnike vlade i sabora da razmotre nacrt zakona i puste ga u saborsku proceduru te da se donese zakon o naknadi ratne štete.
SDP-ova vlada nije s nama niti htjela komunicirati,mi smo im bili teret,tako da nas nisu niti htjeli financijski pomagat ,mislili su da ćemo se tako i ugasiti i prestati sa radom i borbom za prava povratnika.No mi smo opstali.
Sve vlade HDZ-a su obećavale da će se takav zakon donijeti.
Obećanja su davana, ali samo neka se malo strpimo , što više bilo je onih koji kažu da sada nije dobro vrijeme za donošenje takovog zakona, što radi evropske unije ,što radi recesije,lošeg gospodarskog stanja,puno nezaposlenih građana.Bili smo strpljivi i puni razumijevanja ,jer Hrvatsku slobodnu smo i mi stvarali.
Sada je to sve iza nas,ušli smo u europsku uniju ,prošli recesiju i smanjili nezaposlenost.
Vjerujemo da je sada konačno došlo vrijeme da se donese zakon o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima-povratnicima.
Ukupnu ratnu štetu što je načinjena hrvatskoj za vrijeme agresije bivše jna i srbočetnika, republika Hrvatska treba naplatiti od agresora odnosno od Srbije.
No za vrijeme okupacije dijelova Hrvatske bilo je 210 tisuća Hrvatskih prognanika a to je 70 tisuća domaćinstava. Za ta domaćinstva tražimo da se donese zakon o naknadi ratne štete.
Mi ne tražimo da šteta bude nadoknađena ,odmah jednokratno,već treba šteta biti nadoknađena u roku kako je predviđeno u prednacrtu zakona a to je rok od 5 godina,ili već kako se dogovorimo, no zakon se treba donijeti. Zakon se treba donijeti i to samo za prognanike ,koji su bili protjerani od srbočetnika i bivše jna iz svojih domova i okupacije tih područja, nikako za one koji su nas protjerali i opljačkali . Protjerivanjem nas sa naših ognjišta napravili su etničko čišćenje okupiranih područja.
Mi smo nevladina, nestranačka udruga borimo se za prava ljudi koji su najviše stradali u domovinskom ratu i trebamo se i ponašati po načelima koje smo si zadali bez razlike na stranačku pripadnost.Sada je krajnje vrijeme da se donese zakon o naknadi ratne štete, jer poslije će biti kasno a za mnoge je već kasno.
Donošenjem zakona o naknadi ratne štete Zaustaviti će se iseljavanje sa tih područja i poboljšati demografska obnova ,jer za mnoge naše povratnike to će biti novi početak na tim područjima.
Mnogi su zaboravili da smo bili prognani, da smo izgubili sve što smo imali do srpske agresije.
Velika većina naši prognanika imala je i gospodarske zgrade, strojeve za obradu zemlje, stoku, uređene kuće.
Pojedinci kažu da smo profitirali u domovinskom ratu ( možda neki i jesu ali mi se za takve niti ne borimo. Borimo se za prava istinskih i pravih stradalnika domovinskog rata.)
Obnovom kuća i povratkom osim 35 + 10 m2 i to kakve obnove .Obnove bez podova ,grijanja i drugog uređenja a imali smo uređene i namještene kuće, te obezvrijeđenih dionica, naši povratnici nisu dobili ništa od države a dali su puno u stvaranju slobodne lijepe naše.

Koji su razlozi da se donese zakon o naknadi ratne štete; pa mislim da je svima poznato da su povratnici morali dizati kredite za uređenje kuća ,jer su iste uglavnom bile bez parketa,grijanja, gospodarskih zgrada , traktora,poljoprivrednih strojeva, stoke i svega onog što im je opljačkano ili uništeno za vrijeme srpske agresije. 1991-1996 godine,odnosno do 1998 godine za vrijeme mirne reintegracije istočne slavonije.
Protjerani smo iz svojih domova sa vrećicom a mnogi i bez nje, a povratak nakon rata i mirne reintegracije nismo bili ništa bogatiji. Mi ne tražimo da nam država nadoknadi opljačkano i uništeno odmah sada, tražimo da se donese zakon, a naknada neka bude realizirana u vremenu od 5 godina. U nacrtu zakona navedeno je na koji način i rok koji može biti i duži, država treba nadoknaditi ratnu štetu. Država nadoknađuje štetu za oduzetu imovinu tijekom i nakon drugog svjetskog rata.
Također stambeno i materijalno rješava one koji su nas protjerali,naše opljačkali, otišli u druge zemlje nakon izgubljenog agresorskog rata,vračaju se u lijepu našu gdje im se uređuju kuće ,osiguravaju stanovi,priznaje radni staž koji su zaradili za vrijeme agresorskog rata. Zadnji usklađen nacrt zakona o naknadi ratne štete upućen je vladi prije više godina uz obećanja da će isti biti upućen u saborsku proceduru, no do danas se to nije dogodilo.
Dokaz da je nacrt zakona usklađen sa vladom je i njegov dugački naslov i u celofan zapakiran Zakon o naknadi ratne štete. Stoga na ovoj konferenciji trebamo donijeti zaključak da upravni odbor ZPH ustraje i poduzme sve aktivnosti da se nacrt zakona uputi u saborsku proceduru odmah, te da lobira kod saborskih zastupnika da se zakon donese u što kraćem roku. Ne bi bilo dobro da Hrvatski prognanici-povratnici krenu sa tužbama protiv Hrvatske države koju su i sami stvarali.

Predlažem da upravni odbor ZPH imenuje povjerenstvo za praćenje i realizaciju donošenja zakona o naknadi ratne štete.

HVALA
Tomo Povreslo


►  Novosti  - Sunday, June 17, 2018
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.