PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

ZAKLJUČCI XXI KONFERENCIJE ZPH

1.
U povodu 25. Obljetnice rada i postojanja Zajednice povratnika Hrvatske, sudionici XXI konferencije zahvaljuju svim institucijama i građanima Republike Hrvatske koji su pružili pomoć u zbrinjavanju prognanika u vrijeme Domovinskog rata, svima koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranih područja, svima koji su sudjelovali i pomogli u procesu povratka i obnove i svima koji i danas rade na stvaranju normalnih uvjeta života, oživljavanju gospodarstva i zapošljavanju te stambenom zbrinjavanju na ratom stradalim područjima.

2.
Zajednica povratnika Hrvatske još jednom naglašava da su kroz proces obnove obiteljskih kuća i stanova, komunalne i socijalne infrastrukture stvoreni uvjeti za povratak prognanika u svoje domove te da se u ratom stradala područja vratilo preko 90% prognanika što je nezabilježeno u povijesti Europe.

3.
Zajednica povratnika Hrvatske pozdravlja i podupire sve napore Vlade Republike Hrvatske za demografski oporavak svih područja naše države a posebno ratom stradalih područja. U tom smislu nudimo punu suradnju resornim ministarstvima i predlažemo da se donese Zakon o ratom stradalim područjima koji će pored stambenog zbrinjavanja urediti pitanja poticajnih mjera za oživljavanje gospodarstva i zapošljavanje jer polazimo od činjenice da će se negativni demografski trendovi zaustaviti jedino ako se mladim obiteljima osigura krov nad glavom i posao sa pristojnim primanjima od kojih se može uzdržavati obitelj.

4.
Zajednica povratnika Hrvatske podržava Vladu Republike Hrvatske u postupku naplate ratne štete od agresora i još jednom podsjeća da su Hrvatska i Srbija potpisale Sporazum o normalizaciji odnosa temeljem kojeg je stvorena obveza podmirenja sveukupne štete nastale u Domovinskom ratu Budući da je nedvojbeno jasno tko je u tom ratu bio agresor a tko žrtva, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da se zatvaranje poglavlja 23. I 24. U pristupnim pregovorima Srbije za ulazak u Europsku uniju uvjetuje konačnim rješenjem ratnih reparacija. Istovremeno, Zajednica se zalaže za donošenje Zakona o naknadi ratne štete jer je to moralna obaveza Hrvatske prema najtežim stradalnicima Domovinskog rata.

5.
Stambeno zbrinjavanje povratnika, branitelja, invalida Domovinskog rata te drugih stradalnika i članova njihovih obitelji ostaje u fokusu rada Zajednice povratnika Hrvatske. Pozdravljamo donošenje novog Zakona o stambenom zbrinjavanju, zadovoljni smo najavljenim rješenjima ali zadržavamo pravo zahtijevati da se kao kategorija za stambeno zbrinjavanje brišu bivši nositelji stanarskog prava jer tu Republika Hrvatska nema nikakvih obaveza niti prema domaćem zakonodavstvu niti prema odlukama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U proceduralnom smislu zahtijevamo da se iz procesa utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje isključe uredi državne uprave jer je njihovo uključivanje dovelo do ozbiljnog usporavanja rješavanja predmeta.
►  Novosti  - Monday, June 11, 2018
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.