PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

21. konferencija Zajednice povratnika Hrvatske

Autor: D.M./HRT 09. 06. 2018.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) založila se na skupu u Zagrebu za donošenje Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete kako bi se na ratom stradalim područjima kroz oživljavanje gospodarstva i kroz zapošljavanje zaustavilo iseljavanje mladih.

ZPH je, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, održala XXI. konferenciju na kojoj su teme bile Prijedlog donošenja Zakona o ratom stradalim područjima i Zakona o naknadi ratne štete.Izrazivši zadovoljstvo radom ZPH u posljednjih 25 godina te podsjetivši na najvažnije aktivnosti te zajednice, predsjednik Josip Kompanović istaknuo je da se na bivša okupirana područja vratilo više od 220.000 prognanika. Nikada u povijesti nije zabilježen takav postotak povratka nakon rata i stradavanja kao što se dogodilo u Hrvatskoj, rekao j predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske.

Naglasio je i da je obnova obiteljskih kuća i stanova završena u cijelosti a obnovljena je komunalna i socijalna infrastruktura pa, rekao je, mnoga mjesta danas izgledaju puno bolje nego prije Domovinskog rata. Istaknuo je i da je u obnovu obiteljskih kuća i stanova, obnovu komunalne i socijalne infrastrukture na ratom stradalim područjima Republika Hrvatska uložila oko 40 milijardi kuna.

Kompanović je pozdravio napore sadašnje Vlade da se zaustave negativni demografski trendovi upozorivši da se u ratom stradalim područjima mora učiniti puno više.

Upozorio je i da su prije desetak godina na područjima posebne državne skrbi imali niz poticajnih mjera za rast gospodarstva i oživljavanje zapošljavanja, ali iz njima nerazumljivih razloga većina tih mjera su ukinute, zbog čega danas imamo izuzetno lošu demografsku sliku na ratom stradalim područjima, posebice na istoku Hrvatske, na Banovini i u Lici. Mladi ljudi, cijele obitelji iseljavaju iz tih područja. Ovoga puta ne zbog srbočetničke agresije nego zbog nemogućnosti zapošljavanja i nedostatka osnovne životne perspektive, upozorio je predsjednik ZPH.

Kompanović: SDP-ove Vlade urušile Zakon o područjima posebne državne skrbi ukidanjem svih prava

Kompanović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su vlade Ivice Račana i Zorana Milanovića urušile Zakon o područjima posebne državne skrbi ukidanjem svih prava, osim prava na stambeno zbrinjavanje. Milanovićev kabinet učinio je sve da uništi ZPH, mi smo jedina udruga na nacionalnoj razini kojoj nekoliko godina prije nije odobrena ni lipa barem za režijske troškove, nagalasio je.Zahvalivši ZPH na 25 godina djelovanja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da i dalje imaju potporu vlade za ostvarivanje svojih ciljeva. Iako su pretrpjeli stradanja i razaranja oni su i danas zajedno te s optimizmom gledaju u budućnost, ohrabreni potporom vlade i svih ministarstava u okviru svojih nadležnosti, kazao je ministar Medved. Dodao je da će njihovi napori i rad biti usmjereni prema opstanku hrvatskog naroda na ratom stradalim područjima.

Predsjednik ZPH je, u povodu 25. obljetnice rada i postojanja udruge, ministru hrvatskih branitelja Medvedu i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikoli Mažaru uručio Priznanje ZPH za potporu njihovu radu i aktivnostima.Povelju časti ZPH za dugogodišnju suradnju, pomoć i prijateljstvo uručio je dugogodišnjem pomoćniku ministra obnove Ljudevitu Hercegu, dugogodišnjem predstojniku vladina Ureda za prognanike Lovri Pejkoviću, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu te bivšoj premijerki Jadranki Kosor.


►  Novosti  - Monday, June 11, 2018
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.