PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

Pismo premijeru

ZAJEDNICA POVRATNIKA HRVATSKE

Europske avenije 22/2

31 000, Osijek

Osijek, 08. prosinca 2017.godine

                                                                               PREDSJEDNIK VLADE RH

                                                                               Gospodin

                                                                               Andrej Plenković

                                                                               10 000, ZagrebPredmet: zaključci XX. Konferencije Zajednice povratnika Hrvatske.Poštovani gospodine Predsjedniče!

Na XX. Konferenciji Zajednice povratnika Hrvatske raspravljalo se o dvije teme i doneseni su slijedeći zaključci:

STAMBENO ZBRINJAVANJE

1.Nakon kadrovskih promjena u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje došlo je do ozbiljnih pozitivnih promjena u stambenom zbrinjavanju povratnika, branitelja, stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na ratom stradalim područjima što Zajednica pozdravlja.

2.Zajednica pozdravlja i donošenje novog Zakona o stambenom zbrinjavanju i s tim u vezi nudi svoju punu suradnju.

3.Zajednica zahtjeva da se u Zakon unesu odredbe koje će ubrzati proces donošenja odluka, a posebno, za razliku od sada važećeg zakona, da se kompletan upravni postupak vrati u Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje jer su uredi državne uprave bili usko grlo u procesu.

4.Zajednica zahtjeva da se iz načina i oblika stambenog zbrinjavanja na ratom stradalim područjima isključi stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava jer u tom smislu Hrvatska nema nikakvih obaveza ni prema domaćim pozitivnim propisima, niti propisima EU, što je potvrđeno u cijelom nizu odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu.NUŽNOST DONOŠENJA NOVOG ZAKONA O RATOM STRADALIM PODRUČJIMA

1.Zajednica povratnika Hrvatske ocjenjuje da je na ratom stradalom području daleko najteže stanje u demografskom smislu jer najveći broj mladih obitelji napušta ta područja i Republiku Hrvatsku upravo sa bivših okupiranih i ratom devastiranih područja. Zajednica pozdravlja napore ove Vlade da se tim područjima pomogne kroz projekt za Slavoniju, novi Zakon o Vukovaru i dr, ali smatramo da je stanje u tim područjima doista toliko teško da su nužne radikalne mjere. Ako se želi zaustaviti iseljavanje iz ratom stradalih područja, onda se moraju stvoriti uvjeti za koliko, toliko normalan život, a da bi se to postiglo, najnužnije je omogućiti krov nad glavom, stambeno zbrinjavanje i omogućiti zapošljavanje uz pristojna primanja koja će biti dostatna za uzdržavanje obitelji. Bez otvaranja radnih mjesta i zapošljavanja, proces iseljavanja se neće zaustaviti. Zakon o regionalnom razvoju nije dao odgovore na ova pitanja nego je u praksi i primjeni izazvao vrlo čudne efekte koji izazivaju nezadovoljstvo povratničke populacije. Primjerice, u Baranji ima osam općina i grad Beli Manastir. Prema kriterijima i indeksaciji iz Zakona o regionalnom razvoju jedina potpomognuta područja su dvije općine i to općina Jagodnjak i općina Popovac. Interesantno je da je općina Jagodnjak stvorena dekretom prijelaznog upravitelja, generala Kleina, za područje u kojem je za vrijeme rata živjelo preko 90% srba i ta općina, za razliku od svih drugih u Baranji, u Domovinskom ratu uopće nije devastirana, a sada je potpomognuto područje.

2.Zajednica na bazi iskustava i prijedloga većine jedinica lokalne samouprave u ratom stradalim područjima predlaže donošenje novog zakona o ratom stradalim područjima kojim će se propisati poticajne mjere za razvoj gospodarstva i oživljavanje zapošljavanja. Zajednica je pripremila svoj prijedlog tog zakona koji je usuglašen sa stručnim službama Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

3.Većina mjera koje doista mogu privući domaće ili strane poduzetnike za ulaganje u gospodarske projekte na ratom stradalim područjima preuzete su iz prvog zakona o poticanju ulaganja, korištena su iskustva Njemačke za ujednačavanje uvijeta života nakon rušenja Berlinskog zida ( pakt solidarnosti ) i iskustva Izraela o oživljavanju gospodarstva u njihovim ratnim zonama. Radi se o izgradnji gospodarskih zona, vrlo jednostavnom ustupanju građevinskih zemljišta investitorima, oslobađanju plaćanja priključaka na općinsku ili gradsku infrastrukturu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa na izgradnju, oslobađanju plaćanja komunalne naknade i lokalnih poreza u prvim godinama poslovanja, te intervencijama u poreznoj politici u smislu oslobađanja plaćanja poreza na dobit, i dr..

4.Naš prijedlog predstavili smo Ministrici regionalnog razvoja, ali smo naišli na nerazumijevanje i otpor. Potpuno nam je nejasno zašto u sklopu politike regionalnog razvoja ostaju i Zakon o brdsko planinskim područjima i Zakon o otocima i Zakon o Vukovaru, a jedino će nestati Zaskon o područjima posebne državne skrbi koji se uglavnom odnosi na ratom stradala područja. Zajednica poštuje donošenje novog Zakona o Vukovaru koji će zasigurno donijeti poboljšanja u tom prostoru, ali što je s Kninom, Banovinom, Likom, Baranjom...

5.Poštovani gospodine Predsjedniče, u ime povratnika na ratom stradalim područjima molimo Vas da se ne zaborave sva ostala ratom stradala područja i da se pristupi pripremi zakona koji će propisati mjere za gospodarsko oživljavanje tih najteže stradalih područja u Domovinskom ratu.

S poštovanjem!

Predsjednik

Josip Kompanović
►  Novosti  - Tuesday, December 12, 2017
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.