PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

JAKŠA PULJIZ UNIŠTIO PPDS

Zajednica povratnika osječko-baranjske Županije održala je svoju redovitu mjesečnu sjednicu u općini Jagodnjak.

Tema večerašnje sjednice bilo je predstavljanje nacrta novoga Zakona o ratom stradalim područjima Republike Hrvatske, koji je izradila ekspertna skupina na čelu s Josipom Kompanovićem, predsjednikom ZPH.

Ovim Zakonom želimo ispraviti sve nepravde koje su načinjene u protekle četiri godine temeljem Zakona o regionalnom razvoju i ukidanjem gotovo svih povlastica i poticajnih mjera u Zakonu o područjima posebne državne skrbi. Ocijenjeno je da je stari Zakon o PPDS-u toliko invalidan da ga je nemoguće popraviti izmjenama i dopunama, već treba izraditi potpuno novi Zakon koji će biti sveobuhvatniji.

U ovaj Nacrt Zakona o ratom stradalim područjima RH vratili smo sva prava koja su bila sadržana u starom Zakonu o PPDS-u kao što je povrat poreza građanima, , uvećani prihod iz poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave, plaćanje prijevoza djeci do škole, oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina i sl.

Pravo bivših nositelja stanarskih prava na stambeno zbrinjavanje je izbačeno jer je konzumirano u cijelosti.

Ubačene su odredbe iz Zakona o poticanju ulaganja jer je taj Zakon, dok je bio na snazi oživio poslovne zone i zaposlio brojne nezaposlene povratnike, kao što je poslovna zona u Belom Manastiru u kojoj je od 2005.-2009. godine zposleno preko 1000 ljudi.

Također je vraćena nekadašnja odredba bivšeg Zakona o PPDS-u da se deficitarnim kadrovima koji se žele zaposliti na ratom stradalim područjima, uveća plaća za 50%.

Kao novine definirana su pitanja financiranja legalizacije objekata hrvatskih prognanika V. i VI. kategorije oštećenja. Također su u kategoriju stambenog zbrinjavanja ubačeni zaštitni mehanizmi za članove obitelji. To znači da se više neće članovima obitelji koji su u vrijeme ostvarenja prava na obnovu, bili djeca, i kao takvi bili na Rješenju o obnovi, odbijati onih 10m2 koji su se odnosili na članove obitelji, već će nova obitelj ostvariti punu kvadraturu u programu stambenog zbrinjavanja.

Kod hrvatskih branitelja koji ostvariju pravo na darovanje kuće ili stana u državnom vlasništvu, neće imati utjecaj ako je u međuvremenu stekao imovinu nasljeđivanjem.

Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje treba ukinuti i oformiti Upravu pri Ministarstvu regionalnog razvoja kao što je to bilo sve do prije četiri godine. Predstojnik te Uprave treba biti osoba iz prognaničko-ppovratničkog korpusa koja ima reference za obnašanje te dužnosti.

Kroz Upravu će se moći financirati manji projekti u jedinicama lokalne samouprave, kao što je popravak krova škole ili vrtića, izgradnja manje lokalne ceste i sl.

Iako je ocijenjeno da je ovaj Zakon izuzetno bitan za početak oživljavanja gospodarstva i života u ratom stradalim područjima, zaustavljanja odlaska mladih ljudi i povećanje nataliteta, što je zapravo budućnost ratom stradalih područja, ipak nije zaporavljena i stara tema: naknada ratne štete jer je to direktno vezano uz poticanje razvoja gospodarstva, budući da Zajednica već godinama govori da je naknada ratne štete gospodarska a ne socijalna kategorija.

Prijedlog ovog Zakona Zajednica će uputiti Vladi RH čim se konačno konstituira u punom smislu.

U nastavku sjednice istaknuto je da je Zajednica povratnika također i braniteljska udruga jer su u udruzi gotovo svi i hrvatski branitelji te da nam nije svejedno što do danas nemamo ministra branitelja. Cijela braniteljska populacija je u situaciji da se ne rješavaju nagomilani braniteljski problemi.

Zajednica povratnika priključuje se prijedlozima braniteljskih udruga da se gospodina Milijana Brkića predloži za novog ministra hrvatskih branitelja.

Iako nismo politička udruga, nismo mogli ne osvrnuti se na stanje u Hrvatskoj Vladi i najnovije kadroviranje premijera Oreškovića. Riječ je naravno o Jakši Puljizu koji je koautor zakonskih propisa kojima su se ukidala prava hrvatskih povratnika. Sukreator je indeksacije razvijenosti jedinica lokalne samouprave na PPDS-u kojom su ratom stradala područja stavljena na koljena.

Suodgovoran je za svu štetu koju su petrpjela ratom stradala područja.

Glavni je krivac za pokušaj uništenja i gašenja Zajednice povratnika Hrvatske jer je prekinuo i spriječio daljnje financiranje rada ove najstarije udruge stradalnika Domovinskog rata, koja se od svoga osnutka 1993. godine financirala iz fonda „Kralj Zvonimir“ koji funkcionira preko toga ministarstva.

U četiri godine svoga rada u ministarstvu regionalnog razvoja nije ostvario niti jednu referencu kojom bi zaslužio ovu funkciju jer su prema službenim izvešćima rezultati povlačenja sredstava iz EU fondova poražavajući. Radio je na projektima za EU fondove a nije obavio najbitniju stvar: akreditaciju sustava pri EU što će se vrlo brzo pokazati kao poražavajuće i najveća kočnica budućem povlačenju sredstava fondova EU koja su Hrvatskoj na raspolaganju.

Zajednica povratnika Hrvatske zato upućuje premijeru Oreškoviću prosvjed zbog imenovanja Jakše Puljiza za posebnog savjetnika jer u Republici Hrvatskoj ima puno kvalitetnijih i dokazanih stručnih kadrova koji bi mogli obavljati ovu funkciju a ne nestručni kadar bivše Vlade.

Pozivamo premijera Oreškovića da preispita svoju odluku i da ju povuče jer je gospodin Jakša Puljiz imao četiri godine vremena da se dokaže pa nije učinio ništa. Dajte priliku dokazanim kadrovima iz sjene.!

 

Branko Pek

Predsjednik Zajednice povratnika

Osječko-baranjske županije
►  Obnova i razvoj PPDS  - Friday, January 22, 2016
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.