PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

HITNO SMIJENITI MIRELU STANIĆ POPOVIĆ

Branko Pek, predsjednik ZP OBŽ istaknuo je da su mladi temelj opstanka i gospodarskog razvoja ratom stradalih područja. Činjenica je da se u protekle četiri godine nije ni na koji način vodilo računa o mladima, osobito u područjima posebne državne skrbi u Osječko-baranjskoj županiji jer je iz istočne Hrvatske u tom periodu iselilo preko 50.000 mladih ljudi, uglavnom u treće zemlje a mnogi i u prekomorske zemlje iz kojih se sigurno više nikada neće vrtatiti. To je dugoročno problem demografske obnove, radne snage i opstanka u cjelini. Jedan od uvjeta ostanka mladih obrazovanih ljudi je i krov nad glavom jer ako se mladoj obitelji osigura adekvatan stan i bar nekakav posao, ipak će se teže odlučiti za odlazak. Postoji nekoliko modela stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koji su, dok su se provodili, bili motivirajući i za mlade obitelji iz drugih dijelova Hrvatske kako bi se ratom stradala područja počela nseljavati. Radi se o dodjeli useljivih stanova u najam, dodjeli oštećenih kuća uz pomoć za adaptaciju, dodjela građevinskog materijala i parcela za vlastitu gradnju i u ovoj Županiji su prije desetak godina davali odlične rezultate. Međutim, u protekle četiri godine se s tim programom potpuno stalo jer Vlada Zorana Milanovića nije imala sluha za ova ratom devastirana i temeljito opljačkana područja. Stoga s pravom očekujemo od nove Vlade RH da će imati sluha za dijelove Hrvatske koji su najteže stradali u Domovinskom ratu.

      Josip Kompanović, predsjednik ZPH, rekao je da je početkom mandata prošle Vlade RH bivši ministar Branko Grčić donio odluke koje su dovele do potpunog zaustavljanja programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji i to na način da je poslove koji su bili objedinjeni u jednom ministarstvu razdijelio na novoosnovani Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Urede državne uprave u Županijama te na jedinice lokalne samouprave i tako je došlo do situacije da su se dvije godine samo prenosili dokumenti iz arhiva Regionalnih ureda za prognanike i izbjeglice, koji su od početka vodili te poslove, na Urede državne uprave i u te dvije godine se nije radilo ništa. Nakon toga se išlo na novo podnošenje zahtjeva zbog zastare s novim troškovima oko prikupljanja dokumentacije, novo bodovanje čekanje na žalbe i opet je prošla godina bez ikakvih rezultata. U zadnjoj godini mandata pred sam kraj se konačno počelo na kapaljku dodjeljivati materijal, tako da je za Osječko-baranjsku županiju odobreno svega par paketa građevinskog materijala. A potrebe su ogromne. Zahtjeva je jako puno u cijeloj istočnoj Hrvatskoj a osobito u Gradu Vukovaru. Međutim, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ipak je intenzivno radio na dodjeli stanova što postojećih što izgradnjom potpuno novih zgrada ali samo određenoj kategoriji građana koji su bili po volji Predstojnici DUOSZ Mireli Stanić Popović. Radi se o bivšim nositeljima stanarskih prava koji su ta prava izgubili jer su napustili stanove i pridružili se agresoru s nadom da će se vratiti kao pobjednici na „bijelom konju“ (samo su se malo prevarili), dakle jasno je da se radi uglavnom o građanima srpske nacionalnosti za koje su izdana, po podacima koje je potpisala Mirela Stanić Popović (citiram) „1444 rješenja o pravu na stambeno zbrinjavanje nositelja stanarskih prava i 60 rješenja za prognanike i izbjeglice.“ Kao što se vidi radi se o nezabilježenoj diskriminaciji po nacionalnoj osnovi na štetu Hrvata u Republici Hrvatskoj.

      Zajednica povratniha Hrvatske pripremila je potpuno novi Zakon o ratom stradalim područjima kojim je predviđeno vraćanje svih onih prava koja su bila definirana u Zakonu o PPDS-u, zati neke odredbe bivšeg Zakona o poticanju ulaganja te odredbe koje definiraju obvezu Države da do kraja provede legalizaciju svih objekata iz programa organizirane obnove kao i novo sagrađenih kuća iz programa prelokacije za ljude koji su živjeli na „pustarama“.

      ZPH predlaže da se odmah ukine Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje a poslovi objedine u Ministarstvu regionalnog razvoja i ovormi Uprava pri ministarstvu koja će se, kao i ranije temeljito baviti poslovima stambenog zbrinjavanja na način na koji su se ranijih godina postizali zadovoljavajuči rezultati.

      Zajednica povratnika odlučno zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da hitno smijeni Mirelu Stanić Popović s mjesta predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje jer to što radi u zadnjih par mjeseci prevršilo je svaku mjeru: od uhljebljivanja nepotrebnih kadrova, sklapanja štetnih ugovora, do tako sitnih malverzacija i zloupotrebe položaja i ovlasti kao što je fiktivno plaćanje jednoj tvrtki za zamjenu žarulja u zgradi Ureda, što su danas objavili neki Portali. Zajednica je već ranije puozoravala na korupciju i mobing u DUOSZ od strane Mirele Stanić Popović, njenom pokušaju podvaljivanja izmjena Zakona o obnovi kojim bi se „zamračilo“ 267.300.000,00 kuna i to na zadnjoj sjednici Sabora, dakle uoči predizborne kampanje. Korupcija i mobing kao i prikrivanje dokaza je svakodnevica u DUOSZ, pod rukovodećom palicom Mirele Stanić Popović i u tome ju odmah treba spriječiti.

       Čelnici Zajednice povratnika osvrnuli su se i na harangu koja se digla na ministra kulture gospodina Zlatana Hasanbegovića. Podsjetili su da je bivši ministar Grčić, unatoč potpisanom ugovoru, odmah na početku svoga mandata, zabranio financiranje Zajednice povratnika Hrvatske, udruge nastale 1992. godine, dakle u jeku Domovinskog rata, kako bi spriječio djelovanje onih koji, po njegovoj procjeni, uglavnom nisu skloni njegovoj političkoj opciji. Treba podsjetiti da ZPH zastupa 210.000 bivših hrvatskih prognanika, sada povratnika ali nije digla „dreku“ na ministra Grčića niti tražila njegovu smjenu ili ostavku, već je sredstva za svoj rad osigurala na druge načine.

       Zato Zajednica povratnika u ime svih svojih 210.000 članova izražava punu i bezrezervnu potporu ministru kulture Zlatanu Hasanbegoviću i najoštrije osuđuje sve napade na njega i njegove legitimne odluke, bez obzira od koga i s koje strane dolazili, i traži od Vlade RH i premijera Tihomira Oreškovića da učini sve kako bi zaštitio svojeg ministra i omogućio mu nesmetan rad na dobrobit hrvatske kulture, njenih institucija i Hrvatske u cjelini.
►  Novosti  - Thursday, January 21, 2016
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.