PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

JESU LI KUĆE POVRATNIKA LEGALNE?

Kako je tekao proces obnove, tako su se i prognanici vraćali svojim obnovljenim domovima i zato smo od početka govorili da je država napravila samo nužni smještaj da bi proces povratka što prije krenuo a da država svakako treba prognanicima nadoknaditi ratnu štetu koja daleko premašuje iznos koji je iz državnog proračuna izdvojen za obnovu.

Procesom legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je inicirala tadašnja ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, hrvatski povratnici dovedeni su u zabludu, namjerno ili slučajno, nepotpunim i krivim informacijama. Rečeno je da će se platiti samo 500 kuna „kazne“ i objekat je legalan. Nije se spominjalo da treba angažirati geodetu, projektanta, platiti vodni i komunalni doprinos itd. što je pojedine povratnika stajalo i do 30.000 kuna. Zajednica je zatražila od ministrice pisano tumačenje o legalnosti kuća iz programa obnove.

Dobili smo pisani odgovor u kojem sama ministrica odgovara da su sve kuće i stanovi koje je gradila ili obnavljala država – legalni i da ih ne treba posebno legalizirati. Zbog takvog tumačenja povratnici nisu podnosili zahtjeve za legalizaciju. Međutim, danas se pokazalo da je ta informacija samo djelomično točna. Objekti koje je gradila ili obnavljala država formalno jesu legalni ali nisu u katastru i gruntovnici provedene izmjene novog stanja u odnosu na staro jer su novi objekti, osobito V. i VI. kategorije, uglavnom manji nego što su bili stari.

Da bi se te izmjene napravile, potrebno je angažirati geodetu koji će izaći na teren, načiniti potrebne izmjere, napraviti geodetski elaborat i s tim elaboratom zatražiti od katastra upis stvarnog stanja na terenu. Cijena tog elaborata je 5000 kuna plus troškovi katastarske provedbe.

Osim toga, svaki povratnik trebao bi zatražiti od nadležnog gradskog ili županijskog ureda za prostorno uređenje, Uporabnu dozvolu i s tim dokumentom završava proces obnove. Sve gore navadeno niti kod jednog povratnika u OBŽ nije učinjeno a kako se radi za osiromašene povratnike, o velikim iznosima, stajalište je Zajednice povratnika da je obveza države da taj proces dovede do kraja.  

Zaključeno je da se pošalje otvoreno pismo tehničkoj ministrici Anki Mrak Taritaš s upitom, na koji način ona misli riješiti ovaj problem.

U slučajevima kada su prognanici odstupili od projekta i dogradili dio objekta u visinu ili širinu, taj dio je trebalo legalizirati. Međutim, ako su u međuvremenu zatražili i dobili uporabnu dozvolu, objekt se smatra legalnim bez obzira na odstupanja.

Pod „Razno“ predsjednik ZPH gospodin Josip Kompanović izvijestio je o tri danas održana sastanka u Zagrebu s timom ljudi koji rade na sastavljanju nove hrvatske Vlade. Rekao je da će se u dijelu, koji se odnosi na ratom stradala područja, uvažavati stajališta i prijedlozi ZPH.

Također je izvijestio da će Predsjednica RH u četvrtak 14. siječnja 2016. u 14,30 sati primiti Upravni odbor ZPH u svom vanjskom uredu u Vukovaru. To će biti prilika za upoznavanje Predsjednice RH o svim poteškoćama i problemima hrvatskih povratnika koji su danas izraženiji nego ikada do sada od samog vremena povratka.


►  Obnova i razvoj PPDS  - Friday, January 1, 2016
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.