PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

ŽUPAN I GRADONAČELNIK POKROVITELJI KONFERENCIJE

Predstavnike Zajednice povratnika osječko-baranjske Županije primili su župan Osječko-baranjski dr. sc. Vladimir Šišljagim i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Predstavnici Zajednice upoznali su ih sa radom između dviju konferencija i posebno teškoj financijskoj situaciji u koju je Zajednicu dovelo resorno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije jednostranim prestankom financiranja Programa Zajednice, bez obzira na Odluku Vlade RH iz 1993. godine kojom je definirano da će se rad Zajednice financirati iz fonda Kralj Zvonimir.

Osječko-baranjska Zajednica još nekako funkcionira zahvaljujući financijskoj potpori jedinica lokalne samouprave, Županije i grada Osijeka. Zajednica ističe da je to nevladina, nestranačka i nepolitička udruga ali da se borila i uvijek će se boriti za prava i dostojanstvo hrvatskih prognanika, odnosno povratnika koji imaju teško iskustvo rata, progonstva i povratka.

Ono što je tragično za ta ratom stradala područja je neujednačenost u razvoju s ostalim dijelovima Hrvatske gdje nije bilo rata a u posljednje dvije-tri godine ta područja masovno napuštaju mladi ljudi koji su stekli obrazovanje i diplome na teret poreznih obveznika u hrvatskom obrazovnom sustavu a sada zbog nedostatka radnih mjesta odlaze u inozemstvo pa i prekomorske zemlje s cijelim obiteljima što je nama znak da se više nikada neće vratiti. Tako ova ratom stradala područja sada ostaju opustošena migracijom naših povratnika i njihove djece koji su trebali biti budućnost tih područja.

Zajednica će na ovoj konferenciji nastojati ujediniti sve čelnike jedinica lokalne samouprave i sve političke snage da se ovaj proces zaustavi jer ako nam odu mladi ljudi, obrazovani ljudi, kadrovi, onda je to gore od samih posljedica rata.

Predstavnici Zajednice zamolili su župana i gradonačelnika da se i oni aktivno uključe u pronalaženje rješenja ovoga problema.►  Konferencije ZPH  - Tuesday, September 22, 2015
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.