PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

OTVORENO PISMO ZPH MILANOVIĆU I GRČIĆU

                                                                                  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

                                                                                  Zoran Milanović

                                                                                  Podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i

                                                                                  Ministar regionalnog razvoja i fondova EU

                                                                                  Branko Grčić

 

 

Predmet:        Otvoreno pismo

 

Poštovana gospodo!

 

            Zajednica povratnika Hrvatske upozoravala je da će izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi i Poreznog zakona, te donošenje Zakona o regionalnom razvoju dovesti do ozbiljnog pogoršanja stanja na ratom stradalim područjima.

             To se upravo i događa. Na područjima posebne državne skrbi stopa nezaposlenosti dostigle je afričke razmjere i dva i pol puta je veća od prosječne stope u Hrvatskoj. Najveći broj mladih i obrazovanih ljudi koji napuštaju Republiku Hrvatsku, upravo su sa područja posebne državne skrbi ili iz brdsko planinskih područja. U zadnje tri godine zaustavljene su sve mjere državnih potpora za oživljavanje ratom stradalih područja, od porezne politike do stambenog zbrinjavanja. U Vukovaru stoji stotinjak obnovljenih stanova koji se ne dodjeljuju nikome i propadaju. Stao je program darovanja građevinskog materijala za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

             Stala je prodaja državnih stanova i kuća. Stalo je darovanje državnih stanova i kuća braniteljima. Jedinicama lokalne samouprave smanjeni su izvorni prihodi od 23 do 27%. Na sva upozorenja do sada ministar Grčić se oglušio, prekinuo je sve kontakte sa Zajednicom povratnika Hrvatske i pokušao zabranom financiranja uništiti ovu udrugu nastalu u Domovinskom ratu.

             Podsjećamo Vas da je Državna komisija za popis i procjenu ratnih šteta završila posao i podnijela završno izviješće krajem 1999. godine prema kojem su na ratom stradalim i okupiranim područjima, za vrijeme okupacije, nastale ratne štete u visini od cca 230 milijardi kuna.

             Iz državnog proračuna do sada je u obnovu ratom stradalih područja, po svim vidovima (obnova obiteljskih stanova i kuća, komunalne i socijalne infrastrukture) uloženo oko 40 milijardi kuna. Usprkos tim činjenicama ministar Grčić je predložio izmjene zakona koje su zaustavile sve procese obnove, gospodarskog i socijalnog oživljavanja ratom stradalih područja.

             Budući da je ministar Grčić jednostrano prekinuo svaki kontakt sa Zajednicom povratnika Hrvatske koja je od svojeg osnutka 1993. godine bila artikulirani glas prognanika i drugih najtežih stradalnika Domovinskog rata, prisiljeni smo obratiti Vam se na ovaj način, otvorenim pismom nadajući se da će taj glas konačno doprijeti i do Vaših ušiju.

             Upravni odbor Zajednice povratnika Hrvatske odlučio je uputiti Vam svaki tjedan po jedno otvoreno pismo istim putem sve dok ne budete shvatili koliku ste štetu učinili i činite ratom stradalim područjima i ljudima koji tamo žive.

                                                                                                                                        

                                                                                                                    Predsjednik:

                                                                                                              Josip Kompanović

 
►  Novosti  - Monday, September 14, 2015
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.