PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

DRŽAVA GRADILA NELEGALNO

Predsjednik Zajednice povratnika OBŽ Branko Pek izvijestio je nazočne da je zatraženo od resornog ministra graditeljstva i prostornog uređenja da se pomogne hrvatskim povratnicima u područjima posebne državne skrbi na način da se postupak legalizacije pojednostavi kako bi se tim najugroženijim stanovnicima Republike Hrvatske financijski olakšalo legaliziranje tzv. bespravno sagrađenih objekata.

Iz ministarstva je stigao negativan odgovor s obrazloženjem da je taj proces pri kraju i da se u ovoj fazi više ne može mijenjati Zakon o legalizaciji.

Zajednica povratnika nije niti tražila izmjenu Zakona već  posebnu odluku Ministrice ili Uredbu Vlade RH kojom bi se PPDS izuzela iz propisanog načina prikupljanja potrebne dokumentacije, koja je vrlo skupa, osobito izrada projektne dokumentacije i geodetske izmjere.

Na sinoćnjoj sjednici istaknuto je da je desetljećima ranije taj posao odrađivala državna geodetska uprava, poznatija kao katastar, pa nema razloga da i sada taj posao ne odrade jer ionako sva ta dokumentacija završi na usklađivanju i odobravanju u katastru, a u tom slučaju sredstva ne bi išla u privatne džepove već u državni proračun. Poznato je, naime, da su administrativne pristojbe puno niže od onoga što naplaćuju privatni geodeti.

U daljnjoj raspravi došlo se do zaključka da niti jedna novosagrađena kuća po programu organizirane obnove od strane ministarstva obnove, u koje smo teškom mukom vratili desetke tisuća hrvatskih prognanika, nije ucrtana u katastarskom operatu, te su stoga sve te kuće nelegalne. Postavlja se pitanje: ako je država projektirala, financirala i gradila te objekte, tko ih je onda bio dužan legalizirati, odnosno ucrtati u katastarske karte. Prognanici to sigurno nisu bili dužni jer prvih deset godina niti nisu bili vlasnici tih kuća nego su one bile u vlasništvu države. Zašto u tih deset godina država nije odradila posao uknjižbe dnosno legalizacije, nego sada po isteku tih deset godina, to traže od samih povratnika? Nije li to namjerno nametanje još jednog harača ljudima u područjima gdje se više ne može povezati kraj s krajem jer je nezaposlenost preko 50%, dakle duplo veća od ostatka Hrvatske. Svuda se teško živi, a kako je tek u područjima posebne državne skrbi!

Zaključeno je da će se ubrzo održati press konferencija zajedno s načelnicima općima PPDS-a i još jednom zatražiti od resornog ministarstva izuzeće PPDS-a od propisane procedure legalizacije i rješavanja toga pitanja preko državne geodetske uprave, a ako se i ovaj puta mnistarstvo ogluši, zatražit će se hitan prijem kod ministrice graditeljstva i prostornog uređenja gospođe Anke Mrak Taritaš.

Gospođa Nada Šinko istaknula je da se broj nezaposlenih u Baranji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećao za preko 400 novih nezaposlenih i sada je u Baranji blizu 7000 nezaposlenih osoba što je u odnosu na radno sposobno stanovništvo preko 50%. Međutim, očekuje se da će se određeni broj osoba kroz turističku sezonu od Uskrsa na dalje zaposliti pa se ne očekuje povećanje broja nezaposlenih, a tu je i program aktivnog zapošljavanja kroz prekvalifikaciju i druge programe Zavoda (javni radovi i sl.) koji omogućuju onima koji žele raditi, da se zaposle. Međutim za visokoobrazovane ljude u Baranji nema posla.


►  Novosti  - Sunday, February 3, 2013
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.