PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

ODRŽANA IV. KONFERENCIJA OSJEČKO-BARANJSKE ZAJEDNICE POVRATNIKA

 

Dugo sam razmišljao
kako započeti  ovo uvodno izlaganje - jer danas je poseban dan. Dan ponosa i radosti. Ponosni smo jer smo prije 20 godina, u onim teškim vremenima rata i progonstva, imali snage i mudrosti organizirati se u Udrugu koja je stala na čelo hrvatskih prognanika i pokazala domaćoj i svjetskoj javnosti da nećemo dopustiti ciprizaciju Hrvatske i da želimo kući. To je jedinstven slučaj organiziranja prognanika u svijetu i može i danas poslužiti kao model prognanicima i izbjeglicama diljem svijeta jer i danas ima ratova i na žalost izbjeglica koji bježe samo s vrećicama pred ratnim strahotama u težnji da sačuvaju živu glavu.

       Osnivanje Zajednice prognanika nije bilo jednostavno. Trebao nam je vođa – čovjek od autoriteta. Počeli smo se okupljati kao predstavnici mjesnih zajednica u prostorijama tadašnjeg Izvršnog vijeća općine Osijek uz poticaj i svesrdnu potporu predsjednika Izvršnog vijeća gospodina Branimira Glavaša. Njegova uloga je bila ključna u osnivanju Zajednice prognanika i provođenju svih akcija i prosvjeda koji su se održavali uglavnom na središnjem trgu u Osijeku. Doveo je u Osijek mnoge visoke državne dužnosnike, kao dr. Matu Granića, dr. Slobodana Langa, dr. Adalberta Rebića pa i samog predsjednika Tuđmana. Bio je u prvim redovima kolone prognanika koji su se pokušali vratiti u Antunovac, 30. rujna 1993.

       Moramo se danas prisjetiti također povijesne akcije blokade UNPROFOR-a 1994. godine koja je prethodila vojno-redarstvenim akcijama „Bljkesak“ i „Oluja“. U toj akciji koja je na dva punkta – Bilje i Nemetin – trajala 41 dan, pomagale su nam pojedine radne organizacije kao što su: Sloboda, Pivovara, „Voće“ export-import, a nezaobilazni su, ne samo u blokadi nego tijekom cijelog rata, KBC, Hitna medicinska pomoć, Caritas - i neka mi bude oprošteno ako sam koga propustio. Imali smo svesrdnu podršku građana grada Osijeka, koji je velikodušno prihvatio sve prognanike a kasnije i izbjeglice iz BiH. Svima njima danas na poseban način želimo reći veliko – HVALA !

       Ono što je sigurno utjecalo na promjenu domaće i svjetske politike je osnivanje Zajednice prognanika Hrvatske, što se dogodilo prije 19 godina u ovoj istoj dvorani na veličanstvenoj I. Konferenciji gdje su, uz prognanike iz cijele Hrvatske, bili nazočni najviši dužnosnici vojnih i civilnih vlasti RH i najviši časnici UNPROFOR-a, UNHCR-a i UN CIVPOL-a, saborski zastupnici te predstavnici katoličke i pravoslavne crkve. U deklaraciji, koju smo tada donijeli, jasno smo istaknuli da od međunarodne zajednice tražimo da omogući svakome povratak u svoj dom i to odmah.

       Na redovitim tjednim sastancima Zajednice prognanika općine Osijek pokretali smo brojne inicijative koje su rezultirale osnivanjem Vladinog ureda za prognanike i izbjeglice, Ministarstva obnove, Zakona o prognanicima i izbjeglicama, Zakona o obnovi, Zakona o područjima posebne državne skrbi a i utjecali smo na brojne odluke Vlade RH koje su omogućile dostojanstveniji život prognanika u progonstvu - a kasnije - obnovu, opremanje novosagrađenih kuća nužnim namještajem i sl.

       Nije nam bilo svejedno kada smo saznali da se istok Hrvatske neće osloboditi vojnim pute, nego mirnom reintegracijom. Htjeli smo što prije kući i tek puno kasnije shvatili smo da je taj potez predsjednika Tuđmana bio mudar jer nije pala niti jedna žrtva a postigli smo isti rezultat.

       Nakon povratka počinju novi problemi. Koalicijska vlast 2000-te reže sredstva za obnovu za 50% što bi smanjilo intenzitet obnove i usporilo povratak. Blokirajući auto-cestu ZPH, u čemu je sudjelovala i naša Podružnica, uspijeva u zadnji čas utjecati da se sredstva za obnovu ne smanjuju nego još povećaju.

       Bili smo - i danas smo ponosni na rezultate koje smo postigli jedinstvenim i zajedničkim radom. Osobito smo ponosni što smo uspjeli vratiti preko 95% prognanika svojim kućama. Ispunjavala nas je zadovoljstvom i činjenica da se crvene krovovi na PPDS-u u našoj Županiji ali vrlo brzo smo shvatili da to neće biti dovoljno da se zadrži stanovništvo na tim ratom stradalim područjima. Iako je donesen Zakon o PPDS-u, nije postizao očekivane rezultate. Poticaji iz središnjih državnih tijela nisu dostatni da PPDS dostigne razinu razvijenosti Varaždina, Čakovca, Istre i drugih područja gdje nije bilo rata. Naši vapaji da se PPDS-u mora dodatno pomoći, bio je „glas vapijućega u pustinji“ jer niti jedna Vlada nije nas poslušala a ona koalicijska je gotovo ukinula Zakon o PPDS-u, ostavivši samo naziv Zakona i popis mjesta koja spadaju u PPDS. Sva prava su ukinuli. Takvo ponašanje preslikalo se na teren. Gospodarstvo je, ionako devastirano i posrnulo zbog rata, počelo zaostajati, počela su otpuštanja radnika, neisplate ili smanjenje plaće što je rezultiralo činjenicom da danas u odnosu na 2001. godinu imamo 19% manje stanovnika u Baranji a to nije posljedica rata jer se na rat već pomalo i zaboravilo.

       Pokušali smo Vladi RH pomoći na način da donese Zakon o naknadi ratne štete, kao gospodarsku a ne socijalnu mjeru, jer bi se malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, koji su izgubili u ratu svoje strojeve i alate omogućila nabavka novih i tako bi započeli proizvodnju. Međutim nije bilo sluha niti kod jedne Vlade. Sve je ostajalo na obećanjima.

       U studenom prošle godine obilježeno je u Erdutu 15 godina od potpisivanja Erdutskog sporazuma. Taj sporazum vrlo jasno je definirao brojna prava ljudima na PPDS-u. s posebnim naglaskom bez obzira na etničku pripadnost. Danas pred cijelom javnosti želim postaviti pitanje: zašto se točka 8. i 9. Erdutskog sporazuma gotovo u potpunosti primijenila na Srbe a nije na Hrvate?

      Podsjećam, točka 8. glasi: Sve će osobe imati pravo na povrat imovine koja im je oduzeta nezakonitim postupcima ili koju su morali napustiti silom, te na pravednu naknadu za vlasništvo koje im ne može biti vraćeno.

        9.    Pravo na povrat imovine, dobivanje naknade za imovinu koja ne može biti vraćena, te za dobivanje pomoći u obnovi uništene imovine bit će jednako dostupno svim osobama bez obzira na etničku pripadnost.

     Definicija je više nego jasna. Zahvaljujući brojnim aneksima, Erdutski sporazum vrijedi i danas. Gospodine ministra, vi ste i član Vlade: zahtijevam u ime svih hrvatskih povratnika da postavite to pitanje na prvoj sjednici Vlade i ujedno vas pozivam da se izborite da se te dvije točke odmah počnu primjenjivati i na hrvatske prognanike, odnosno povratnike. U tom slučaju nam ne treba Zakon o naknadi ratne štete a postići ćemo isti efekt.

 

Poruka Vladi RH s ove Konferencije: Zaustavite kadrovsku i demografsku devastaciju PPDS-a, pomognite našem selu i seljaštvu da ostane i opstane u tim područjima u koja smo ih teškom mukom vratili. Omogućite nam naš opstanak  na PPDS-u! To je vaša dužnost i obveza prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata. Ako to ne učinite, područja posebne državne skrbi ostat će pusta što je gore od samoga rata.!

Branko Pek, predsjednik ZP OBŽ


 

OSNIVAČI ZAJEDNICE PROGNANIKA OPĆINE OSIJEK

 

1.       ANTE KUNA

Osnivaču i prvom predsjedniku, za izuzetan doprinos u organizaciji i djelovanju Zajednice prognanika općine Osijek,  i skrbi za prognanike u najtežim danima Domovinskog rata

 2.       IVAN KOVČALIJA,                         

Osnivaču i članu izvršnog odbora, za nesebično zalaganje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u cilju dostojanstvenijeg života u progonstvu i stvaranju uvjeta za povratak te za aktivno sudjelovanje u radu Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije

 3.       TOMISLAV KOVAČIĆ,                   

Osnivaču i članu izvršnog odbora, za nesebičnu i energičnu borbu za interese i prava prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata.

 4.       SLAVKO PETRIJEVČANIN,            

Osnivaču i članu izvršnog odbora,, za dugogodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata

 5.       VLADO ČERINA,predsjednik            

Osnivaču i članu izvršnog odbora,, za izuzetan doprinos u organiziranju i radu Zajednice prognanika općine Osijek i Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije u proteklih dvadeset godina

 6.       BRANKO PEK,

Osnivaču i članu izvršnog odbora, za nesebično zalaganje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u cilju dostojanstvenijeg života u progonstvu i stvaranju uvjeta za povratak te za aktivno sudjelovanje u radu Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije

 7.       NADA ARBANAS,                           

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za nesebično zalaganje za prognanike i povratnike od prvih dana progonstva do povratka i obnove njihovih domova

 8.       IVAN SOVIĆ,                        

Osnivaču i članu izvršnog odbora,, za dugogodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek i brigu za prognanike u najtežim danima Domovinskog rata

 9.       MARIJA ALIKAVAZOVIĆ,             

članu izvršnog odbora, za dugogodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek i brigu za prognanike u najtežim danima Domovinskog rata

 10.   ZORAN PETRUŠIĆ,              

članu izvršnog odbora, za aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek i brigu za prognanike u najtežim danima Domovinskog rata

 11.   TOMO POVRESLO,

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za izuzetan doprinos u organiziranju, radu i vođenju Zajednice prognanika općine Osijek odnosno Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije kako u vrijeme najtežih dana Domovinskog rata tako i u povratku prognanika i obnovi njihovih domova

 12.   ZVONKO BUGARIN,                       

Osnivaču i članu izvršnog odbora,, za dugogodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek odnosno Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije kako u najtežim danima Domovinskog rata tako i u povratku prognanika svojim kućama.

 13.   JOSIP MARJANOVIĆ,                     

Osnivaču i članu izvršnog odbora,, za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata

 14.   MATO ŠIMIĆ,                                   

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za osobite zasluge u osnivanju i organiziranju rada Zajednice prognanika općine Osijek te borbu za dostojanstveniji život prognanika u progonstvu, organizaciju i provedbu programa povratka prognanika i obnovu

 15.   LADISLAV FERENC,                       

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata

 16.   Dr. IVAN KRNIĆ,                             

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za izuzetan doprinos u radu Zajednice prognanika općine Osijek i brigu za prognanike u najtežim danima Domovinskog rata.

 17.   ANTE GRABIĆ,                                

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata

 18.   JERKO ERKAPIĆ                             

Osnivaču i članu izvršnog odbora,  za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Zajednice prognanika općine Osijek u najtežim danima Domovinskog rata

 POSLOVNI SUBJEKTI:

 

1.       GRAD OSIJEK

za nemjerljiv doprinos i neprocjenjivu ulogu u prihvatu i zbrinjavanju preko 25.000 prognanika, pružanju privremenog doma i omogućavanju uvjeta za dostojanstveniji život u progonstvu.

 2.       ŽUPANIJA OSJEČKO – BARANJSKA

za izuzetan doprinos u pružanju različitih oblika pomoći prognanicima u progonstvu a osobito u procesu povratka, procjene ratnih šteta, obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture u područjima posebne državne skrbi u Osječko-baranjskoj županiji.

 3.       KLINIČKA BOLNICA OSIJEK

za osobiti doprinos i uložene nadljudske napore u zbrinjavanju bolesnika i ranjenika s prvih crta bojišnice mađu kojima su mnogi bili i prognanici, u uvjetima kada je i sama bolnica bila granatirana i radila u ratnim uvjetima u vrijeme Domovinskog rata

 4.       HITNA MEDICINSKA POMOĆ OSIJEK

za izuzetne napore i hrabrost koju je pružalo tehničko i medicinsko osoblje u najtežim danima agresije na Republiku Hrvatsku i grad Osijek i kada su doslovno minute odlučivale o životu i smrti mnogobrojnih ranjenika kako onih s prvih crta bojišnice tako i civila u samom gradu Osijeku.

 5.       HRVATSKI CRVENI KRIŽ – GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA OSIJEK

za osobiti doprinos u prihvatu i zbrinjavanju prvih prognanika kao i organiziranju smještaja, prehrane i svekolike brige za prognanike u prvim danima progonstva zbog agresije na Republiku Hrvatsku.

 6.       CARITAS OSIJEK

u znak zahvalnosti za izuzetne napore učinjene tijekom svih godina progonstva u osiguravanju dovoljnih količina hrane, odjeće, obuće i svih drugih materijalnih dobara koja su omogučavala dostojanstveni život svih prognanika u vrijeme progonstva.

 7.       POLISIJSKA UPRAVA OSJEČKO-BARANJSKA

u znak zahvalnosti za pružanje svekolike zaštite i pomoć prognanicima u vrijeme organiziranja brojnih prosvjednih acija u cilju što skorijeg povratka prognanika svojim kućama

 8.       HEP – ELEKTROSLAVONIJA OSIJEK

u znak zahvalnosti za nadljudske napore, znanje i stručnost u spašavanju i održavanju elektro-energetskog sustava i osiguravanju alternativnih izvora električne energije u vrijeme Domovinskog rata, osobito u gradu Osijeku

 9.       “VOĆE” EXPORT-IMPORT OSIJEK

u znak zahvalnosti za velikodušnu pomoć brojnim prognanicima kako u gradu Osijeku tako i diljem Republike Hrvatske u hrani i drugim životnim potrepštinama u vrijeme Domovinskog rata

 10.   BRANIMIRU GLAVAŠU

kao osobi koja je prva od civilnih vlasti dočekala i prihvatila prognanike, u znak zahvalnosti za svu pruženu pomoć, poticaje i potporu u organiziranju i osnovanju Zajednice prognanika općine Osijek te za izuzetan doprinos u provedbi programskih akcija prognanika i borbi za što brži prestanak mandata međunarodnih snaga u vrijeme mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja i povratak prognanika svojim kućama►  Konferencije ZPH  - Friday, November 30, 2012
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.