PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr
Zajednica povratnika Hrvatske, Karlovac, J. Vrhovca 17, Tel: 098/309111
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Povratak prognanika
Zakoni
Konferencije ZPH
Blokada UNPROFOR-a
Mirna reintegracija
Progonstvo
 RSS - Favorites 
 

ZLOČINCI MORAJU BITI KAŽNJENI

Zajednica povratnika oštro se protivi i samom spomenu o bilo kakvom povlačenju tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije pred međunarodnim sudom pravde radi počinjenoga genocida u vrijeme Domovinskoga rata. Osim poznatih primjera genocida počinjenoga nad nedužnim hrvatskim građanima u Vukovaru, Škabrnji itd, gospodin Ivan Kovčalija, kao tadašnji zapovjednik policijske postaje Dalj, svjedočio je o počinjenom genocidu nad 20 policajaca, 16 pripadnika ZNG-a i 4 pripadnika civilne zaštite, koje su 1991. mučki ubili u policijskoj postaji u Dalju metkom u čelo ili potiljak, pripadnici JNA, paravojnih četničkih postrojbi i lokalni srpski dobrovoljci koji su se stavili u službu srpsko-crnogorskim agresorima, te oko 200 civila ubijenih na tom području tijekom Domovinskog rata. „Mnogi naši branitelji, osobito generali Hrvatske vojske, koji su u nužnoj obrani zbog agresije, počinili kaznena djela, presuđeni su na dugogodišnje kazne a malobrojni srpski zločinci, koje je uspjela dohvatiti ruka „pravde“, presuđeni su na sramotno male presude kao što je Daljski zločinac Željko Čizmić – komandir „milicije SAO Krajine“. On je u travnju 1991. iz Hrvatske policije prešao na neprijateljsku stranu, naređivao strijeljanja i osobno sudjelovao u izvršenju tih strašnih zločina, kada su mučki likvidirani mnogi mještani Dalja među kojima i dvojica iz obitelji Kovčalija – dobio je 22 mjeseca zatvora, a hrvatski general Branimir Glavaš koji je i danas simbol obrane i otpora grada Osijeka agresoru, presuđen je na 8,5 godina zatvora ! Gdje je tu pravda i pravo? – zapitao se Kovčalija i nastavio: nitko u ovoj državi nema pravo odlučivati u ime i o žrtvama u mojoj obitelji ili bilo kojoj hrvatskoj žrtvi koja je izgubila život za današnju samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Zajednica povratnika, udruga građana koji su najveći stradalnici Domovinskoga rata, smatra takve presude, odluke i incijative od strane pojedinih hrvatskih političara i političarki, ruganjem tisućama zlostavljanih, masakriranih i mučki ubijenih hrvatskih žrtava i zahtijeva, dokle god postoje grobovi koji su nijemi svjedoci tih strašnih zlodjela, da počinitelji moraju dobiti zasluženu i pravednu kaznu.“

 

Ako se ovaj problem stavi u medicinski kontekst, bolest se pojavi na malom prostoru ali se vrlo brzo može proširiti na druge zemlje i cijele kontinente. Genocid je vrlo opasan virus i ovisit će o načinu njegova sprječavanja da se ne pretvori u epidemiju. Zanemarivanjem, zataškavanjem ili ne postupanjem na odlučan i energičan način, kako od strane hrvatskog tako i od međunarodnog pravosuđa, bit će strašnih posljedica, novih užasa rata i genocida, diljem svijeta.
►  Novosti  - Tuesday, February 21, 2012
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.