RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

ODANA POČAST NOVINARKI HTV-a

"Zajednica povratnika je udruga građana koja ne može riješiti probleme povratnika ali ih mora detektirati i poticati njihovo rješavanje pri nadležnim institucijama. Zato i postojimo". Rekao je predsjednik Zajednice povratnika osječko-baranjske Županije Branko Pek.

Prije dvije godine načelnici općina s područja Baranje upozorili su na teško stanje u gospodarstvu koje utječe i na školovanje djece. Roditelji nemaju financijskih sredstava za plaćanje mjesečnih karata za prijevoz djece do škole koja u prosjeku iznosi 600-1000 kuna. Kada je započela recesija, Vlada Republike Hrvatske prestala je financirati prijevoz djece s područja PPDS-a, osim onih obuhvaćenih Zakonom o pravima Hrvatskih branitelja, pa su općine bile prisiljene iz svojih proračuna izdvojiti sredstva za sufinanciranje prijevoza školske djece.
 
Kako se ove godine smanjila stopa poreza i proračuni se sve teže pune, tako će i problem  daljnjeg ufinanciranja prijevoza djece do škole biti sve izraženiji. Stoga je zatražena pomoć Županije osječko-baranjske da svojim sredstvima pomogne općinama iz Baranje u sufinanciranju prijevoza.
 
Također je predloženo Županiji da otvori mogućnost i drugim prijevoznicima, koji za to imaju interesa, mogućnost prevoženja školske djece, jer osječko Panturist ima monopol što je dovelo do vrlo visokih cijena mjesečnih karata.
 
Godinama je đačka mjesečna karta bila upola jeftinija od radničke. Međutim, kada je prije par godina Vlada RH donijela odluku o 100%-tnom financiranju prijevoza djece, onda su prijevoznici cijene "nebu pod oblake" tako da je sada situacija obrnuta - mjesečna đačka karta je skuplja od radničke. To obitelji, u kojoj samo jedan roditelj radi a imaju dvoje školske djece, ne može izdržati.
 
Također je upućena primjedba Hrvatskim željeznicama, čija je cijena mjesečnih karata znatno jeftinija ali redovi vožnje vlakova nisu prilagođeni potrebama putnika niti postoji adekvatna infrastruktura. Na potezu od Erduta do Osijeka, samo u Dalju postoji željeznički kolodvor s prostorom gdje se djeca mogu skloniti za lošeg vremena i čekati vlak.
 
Zaključeno je da se uputi dopis nadležnim tijelima Županije koja bi trebala pronaći rješenje prijevoza djece na način kako je to večeras predloženo na Zajednici.
 
Gospodin Kompanović izvijestio je Upravni odbor o tijeku i postupku donošenja Zakona o prebivalištu i Zakona o referendumu. Istaknuo je da je prvi Zakon prošao prvo čitanje i Saboru i da je uređeni tekst pripremljen za drugo čitanje, odnosno donošenje u Saboru. Po donošenju toga Zakona i Zajednica će imati dosta posla u njegovoj primjeni na terenu.
 
Ministar pravosuđa, gospodin Mlakar pozvao je Upravni odbor ZPH kako bi zajedno definirali tekst Zakona o referendumu koji je također pripremljen za saborsku proceduru.
 
Jedino pitanje s kojim Zajednica nije i ne može biti zadovoljna je Zakon o naknadi ratne štete o kojemu se već godinama govori, mnogi političari, pa i s najviše državne razinhe, obećali su njegovo donošenje ali on niti danas nije ugledao svjetlo dana.
 
Tomo Povreslo naglasio je da Zajednica ne traži da taj Zakon stupi sutra na snagu, neka grace period bude i deset godina. "I ne tražimo novac jer smo svjesni stanja u državi. Neka to bude u zemljištu, vrijednosnim papirima i neka se naknada realizira kroz 50 godina, ali neka već jednom uđe u Saborsku proceduru pa ćemo vidjeti kako će saborski zastupnici reagirati. Iduća godina je izborna i sada je zadnji trenutak da se Zakon donese, jer ako se, ne daj Bože, promijeni Vlada, više sigurno nećemo imati šanse dobiti taj Zakon a prognanici su zaslužili dobiti određenu naknadu. Srbi, koji su nas napali, okupirali, ubijali, palili i pljačkali, dobivaju naknadu a prognanici, odnosno povratnici ništa" - naglasio je Povreslo.
 
Predsjednik ZPH Josip Kompanović složio s sa stajalištem gospodina Povresla i odlučno naglasio da niti on niti ZPH neće odustati od borbe za donošenje Zakona o naknadi ratne štete. Najavio je da će o tome već idući tjedan izaslanstvo ZPH razgovarati s potpredsjednikom Vlade i ministrom Božidarom Pankretiće.

 

►  Obnova i razvoj PPDS  - Sunday, October 10, 2010
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.