RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

HCR: OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI PRIORITET U RAZMINIRANJU

Domaćin redovite mjesečne sjednice Zajednice povratnika osječko-baranjske Županije bio je gospodin Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac. Izrazio je zadovoljstvo najavljenim  HCR-ovim programom razminiranja površina u općini Antunovac, koja su najzagađenija minama. Naglašena je i potreba razminiranja puta koji vodi prema šumi Rosinjača, gdje se planira podići spomen-obilježje za 16 poginulig hrvatskih branitelja 5. prosinca 1991. godine.

 

Iako su mnogim prognanicima dodijeljene kuće APN-a ili su bili prelocirani u Antunovac još 1999. godine, oni se do danas  nisu uspjeli uknjižiti kao vlasnici tih nekretnina a zahtjeve su uredno podnijeli prije više od deset godina. Danas se od njih traži da ponovno podnose te iste zahtjeve ali se pojavio problem što su u međuvremenu nastale nove okolnosti. Djeca su odrasla, oženila se i odselila od roditelja. Neki su povratnici umrli pa su preživjeli naslijedili njihovu imovinu. Te im činjenice sada stvaraju probleme jer prema Zakonu o obnovi nemaju pravo na državnu kuću ako imaju drugu nekretninu ili im se smanjuje pravo na postojeći broj kvadrata, ako se smanjio broj članova domaćinstva.

Naglašeno je da se ovdje radi o klasičnoj sporosti državne administracije koja nije riješila zahtjeve povratnika u vrijeme kada je stanje bilo povoljnije, odnosno kada su još djeca bila mala i svi su bili živi.

 

NADA ARBANAS naglasila je da se ta pitanja ne odnose samo na Upravu za PPDS već i na Upravu za obnovu, odnosno na Zakon o obnovi. Obećala je da će, poštivajući važeće zakonske propise učiniti maksimalne napore da se tim povratnicima izađe u susret, jer je ova Uprava uvijek do sada radila u korist a ne na štetu prognanika odnosno povratnika. Da bi se te kuće mogle uknjižiti, potrebno je napraviti geodetske podloge i iste ucrtati u katastarske karte a to je ogroman posao jer se radi o velikom broju kuća – samo u ovoj općini oko 200 kuća. Trenutačno je resorno ministarstvo raspisalo natječaj za izradu geodetskih podloga i kada se taj posao završi, povratnici će moći realizirati svoje zahtjeve.

 

Budući da u konkretnom slučaju Antunovački povratnici nisu krivi što su njihovi zahtjevi za otkup kuća i uknjižbu vlasništva stajali negdje u ladicama državne administracije, Upravni odbor Zajednice povratnika zamolio je gospođu Arbanas da njezin Ured pomogne tim ljudima riješiti njihove probleme.

 

Godišnja konferencija Zajednice povratnika osječko-baranjske Županije održat će se 15. svibnja 2010. u 11,00 sati u gradskoj vijećnici u Osijeku. Upravni odbor predložio je da se uputi zamolba Osječko-baranjskoj županiji da prihvati pokroviteljstvo nad drugom godišnjom konferencijom na kojoj će glavne teme biti: Zakon o naknadi ratne štete i poticaji za oživljavanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, unatoč recesiji.

 

Naknada ratne štete, prema stajalištu ove Zajednice, mora biti u funkciji poticanja gospodarstva i zapošljavanja što bi pokrenulo kotač u pravcu izlaska iz sadašnje krize i recesije. Prema procjeni ratnih šteta fizičkih osoba, radi se o iznosu od oko 120 milijardi kuna. Do sada je u obnovu obiteljskih kuća i stanova država uložila oko 37. milijardi kuna što znači da nedostaje preko 70 milijardi kuna. To je ogroman novac, koji bi, ako se na pravi način i u pravom i za državu mogućem obliku pretvori u oživljavanje onoga dijela gospodarskih aktivnosti, uglavnom maloga i srednjeg poduzetništva, kojim su se prije rata prognanici bavili, u značajnoj mjeri i vrlo brzo dao pozitivne rezultate u izlasku iz sadašnje krize u državi. Iako su sve dosadašnje Vlade RH obećavale da će donijeti taj Zakon, on do danas nije donesen, a poruka s večerašnje sjednice Zajednice je: gospodo – nećete nas se riješiti dok se taj Zakon ne donese, a kada se donese, naša je misjia završena i Zajednica konačno može prestati s radom u sadašnjem organizacijskom obliku.
►  Novosti  - Thursday, May 20, 2010
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.