RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

ZPH PODUPIRE DONOŠENJE ZAKONA O PREBIVALIŠTU

Predsjednik ZPH Josip Kompanović u svom uvodnom izlaganju naglasio je da, kada je u pitanju Zakon o prebivalištu, ima određenih nerazumijevanja od strane Hrvata iz Bosne i Hercegovine no opća je ocjena da se radi o nerazumijevanju odnosno nedovoljno kvalitetnom obrazlaganju samoga Zakona. Jasno je da će Zakon o prebivalištu napraviti i određene rezove koji se nekima neće svidjeti, jer je činjenica da je značajan broj ljudi koristio različita prava u dvije države. Pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini je jedno pitanje i ono je dijelom riješeno Ustavom RH a i predmet je drugih zakonskih rješenja a Zakon o prebivalištu, koji je godinama kamen spoticanja osobito pred izbore, mora konačno uvesti red u to područje.
 
Što se tiče Zakona o naknadi ratne štete, koje samo za fizičke osobe u Hrvatskoj iznose preko 125 milijardi kuna, ZPH smatra da bi se rješavanjem toga pitanja na adekvatan način stvorile pretpostavke da Hrvatski povratnici kroz pokretanje proizvodnje i stvaranje novih vrijednosti na tržištu, vrlo brzo počnu vraćati uloženo u državni proračun kroz PDV i porez na dobit. Pokrenule bi se neke nove proizvodnje u obrtu, malom i srednjem poduzetništvu što bi sigurno dovelo do novoga zapošljavanja.
 
Prijedlog Zakona je napisan i nalazi se u Vladi RH te ZPH očekuje da će uskoro i on ugledati svjetlo dana jer je ZPH osobito zainteresirana za zaustavljanje trenda rasta nezaposlenosti.
 
Na sjednici je odlučeno da će se 16. godišnja konferencija ZPH održati 29. svibnja 2010. u Zagrebu pod visokim pkroviteljstvom predsjednice Vlade RH gospođe JADRANKE KOSOR. Na konferenciji će prevladavati teme o nezaposlenosti, izlasku iz gospodarske krize i razminiranju.►  Novosti  - Tuesday, February 2, 2010
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.