ZAJEDNICU POVRATNIKA HRVATSKE OD 2019. GODINE FINANCIJSKI PODUPIRE NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
IZVJEŠĆA ZPH
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

PODUPIRETE LI TUŽBU PROTIV REPUBLIKE SRBIJE ZA NAKNADU RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

ZATVORENA ŠKROBARA-RADNICI NA ULICI

Jedan od najvećih i financijski najtežih projekata u poslovnoj zoni Beli Manastir, propao je. Nizozemska tvrtka GP & Partners samo u opremu, koja je instalirana u Belomanastirskoj škrobari, procijenjena je na više od 30.000.000 eura. Osim toga strani investitor uložio je znatna sredstva u propunu rekonstrukciju bivših pogona tvornice šećera, kako bi je pripremio za novu svrhu - proizvodnju škroba i drugih nuzproizvoda. U tvornici je bilo zaposleno 175 radnika ali proizvodnja nikada nije zapravo započela.

Problemi su započeli kada je Nizozemski investitor prestao uplaćivati dodatna financijska sredstva tvornici, ocijenivši da je do sada tvornica trebala sama stati na noge. Međutim, na terenu su stvari bile drugačije, prije svega zbog očite nesposobnosti ovdašnjeg menadžmenta, odnosno rukovodstva tvrtke. Počelo je zaduživanje kod domaćih banaka te neizvršavanje obveza prema dobavljačima. Prema procjeni stečajne upraviteljice dospjele a nepodmirene obveze Škrobare dosegle su iznod od preko 200.000.000 kuna + dugovanje radnicima 10.000.000 kuna. Ti podaci će vjerojatno biti i porazniji jer se još uvijek snima stanje u Škrobari.
 
S jučerašnjim danom i posljednji radnik je dobio otkaz. Dakle, ukupno 175 obitelji ostalo je bez kruha. Što se zapravo dogodilo i zašto jedina tvornica škroba u Europi nikada nije zaživjela, nitko nam nije mogao reći. Nizozemski vlasnik mjesecima se nije pojavio u tvornici a njegovi predstavnici ne žele davati nikakve izjave. Sindikati su nemoćni jer je vlasnik stavio ključ u bravu.
 
Zbog takvoga stanja i činjenice da je Zajednica povratnika jedina koja još od 1992. godine zastupa interese svojih povratnika - bivših prognanika, na sinoćnjoj se sjednici tražilo rješenje spasa radnika koji su ostali bez posla. Zaključeno je da tvornica s postojećim ili novim izmijenjenim proizvodnim programom,  ima perspektivu te da zato stečaj treba voditi na način da se prepusti nekome tko će nastaviti proizvodnju i vratiti radnike na posao.
 
Zbog otpoštanja radnika prozvano je i Belje, odnosno Ivica Todorić, kao vlasnik Belja. U ovom se slučaju radi o "tihim" otkazima jednog po jednog radnika. Pri tome se koriste perfidne metode na način da rukovoditelji Belja pozivaju jednog po jednog radnika i traže njihov pristanak za otkaz ugovora o radu uz ponudu tzv. "menadžerskog" ugovora. Oni, koji postanu "menadžeri" na žalost po takvim ugovorima vrlo brzo završe na ulici.
 
Istina, ima i onih, koji kalkuliraju, pa uz otpremninu pristaju na otkaz, nadajući se da će ostvariti pravo na mirovinu. Todoriću je zamjereno što gradi nove farme bez odgovarajuće opreme, koje su zbog širenja nesnosnog smrada, cijelu Baranju pretvorile u veliku štalu a istodobno smanjile broj radnika u tim farmama na 10% u odnosu na broj radnika prije uvođenja novih tehnologija.
 
Zaključeno je da se pokuša razgovarati s gospodinom Todorićem o tome problemu a ako on ne pristane na razgovor, Zajednica će vrlo oštrim mjerama stati u obranu svojih povratnika zaposlenih na Belju.


►  Novosti  - Wednesday, September 30, 2009
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


ZPH se bori za ostanak mladih, osiguravanje radnih mjesta s pristojnim primanjima i povratak onih koji su napustili Hrvatsku zbog ekonomskih razloga.