RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

MALI POMACI U PROGRAMU RAZMINIRANJA

Nakon velikih pritisaka na HCR s mnogih strana, pa i od strane vaše Zajednice, došlo je do bitnog povećanja planiranih površina za razminiranje u osječko-baranjskoj Županiji. U 2008. godini razminirano je oko 6,5 km2 a za 2009. godinu planirano je 9,4 km2 - rekao je Dubravko Krušarovski. Najveći problem je u nedostatku novca a ne tehnike i ljudi koji se bave tim poslom. Iz državnog proračuna izdvojeno je oko 175 milijuna kuna a nekoliko država svijeta donirat će nešto više od 43. milijuna kuna. To su mala sredstva kad se uzme u obzir da je u Hrvatskoj još uvijek preko 950 km2 miniranih odnosno minsko sumnjivih površina.

 

Nema i ne smije biti značajnijeg projekta za Republiku Hrvatsku od očuvanja života i zdravlja njezinih građana. Zato Vlada mora uložiti dodatni napor za iznalaženje značajnijih sredstava u državnom proračunu za razminiranje - rečeno je na sinoćnjoj sjednici Zajednice u Sarvašu. Nakon inicijative osječko-baranjske Županije u njezinom uredu u Bruxellesu, otvorena su vrata pretpristupnih fondova Europske Unije za povlačenje financijskih sredstava u svrhu razminiranja Hrvatske. Međutim, nadležna tijela Vlade RH, prema našim saznanjima, još uvijek nisu odradila sve što je potrebno da bi se do tih sredstava došlo i na taj način omogućilo daljnje projektiranje razminiranja značajnijih površina.

 

U odnosu na prošlu godinu, kada je ova Zajednica prvi puta oštro progovorila o problemu mina, rok za završetak razminiranja Republike Hrvatske smanjen je s tadašnjih 30-50 godina, na 20-30 godina. To jest značajan pomak i Zajednica ga pozdravlja, ali još uvijek nismo niti blizu obećanju da će Hrvatska za deset godina biti očišćena od mina i s tim nismo zadovoljni - rekao je Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika osječko-baranjske Županije. Izdvajanje novca iz državnog proračuna za razminiranje nije TROŠENJE već pametno i korisno ulaganje koje će vrlo brzo vratiti uložena sredstva kroz proizvodnju i plasman proizvoda jer se uglavnom radi o velikim poljoprivrednim površinama koje u istoj godini daju značajnu materijalnu i financijsku korist. Osim države, u program financiranja projekata razminiranja moraju se značajnije uključiti i jedinice lokalne samouprave, dakle Županije i gradovi kroz svoje proračune - istaknuto je.

 

Zaključeno je da će se uputiti dopis Vladi RH i HCR-u da se proces razminiranja mora ubrzati i za to treba osigurati dostatna sredstva.

 

Problem mina bit će i tema na predstojećoj Konferenciji ZPH u Zagrebu koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu 13. lipnja 2009. godine.
►  Novosti  - Tuesday, May 5, 2009
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.