RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

KADA ĆE SE POVRATNICI UPISATI KAO VLASNICI NOVOSAGRAĐENIH KUĆA?

Kako nam je rekla Nada Arbanas, pročelnica osječkog Ureda za PPDS, lokalna uprava, dakle općina, odnosno mjesni odbor Sarvaš trebaju provesti proceduru utvrđivanja naziva novih ulica, a katastar treba odrediti brojeve kuća što je neophodno za prijavu prebivališta u MUP-u. Što se pak tiče upisa kuća u katastru i gruntovnici, isto je dužan učiniti vlasnik, dakle Republika Hrvatska. Na tome se intenzivno radi već duže vrijeme ali i taj posao zahtijeva odgovarajužu zakonsku proceduru. Ovlašteni geodet mora napraviti geodetsku podlogu, mora se izvaditi lokacijska dozvola, priložiti građevinska i uporabna dozvola i to sve predati u katastar, odnosno u zemljišno-knjižni odjel općinskog suda u Osijeku. Cijeli taj posao je prilično skup, pa će se ovih dana raspisati javni natječaj od strane Uprave za obnovu obiteljskih kuća pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Gospođa Arbanas je izvijestila da je dogovoreno s PU Osječko-baranjskom, konkretno s načelnikom gospodinom Landherom, da će se osobni dokumenti, odnosno prijava prebivališta izdavati našim povratnicima na temelju popisa svih tih ljudi koji će Ured za PPDS dostaviti policijskoj upravi a radi poreznih prijava koje se moraju predati do 3. ožujka ove godine. Zajednica je dobro uočila taj problem i ovaj sastanak će sigurno taj proces ubrzati, rečeno je na sinoćnjoj sjednici.

 

Vlado Čerina rekao je da je upravo ovih dana Mjesni odbor Sarvaš dao prijedlog imena dvije nove ulice i to: bivša Riječka ulica sada bi se zvala „Ulica Zlatka Takača“  a s njom paralelna „Ulica Željka Krstića“- poginulih hrvatskih branitelja iz Sarvaša. Prijedlog je poslan na Gradsko poglavarstvo i ako ga potvrdi Gradsko vijeće, postavit će se table s novim nazivima ulica. Radi se o četrdesetak kuća koje su sagrađene dijelom kao prelokacija s pustare Klisa a dijelom su mlade obitelji dobile građevinski materijal i zemljište i sagradile kuće.

 

U općini Antunovac radi se o oko 200 kuća. Općinsko poglavarstvo također je donijelo odluku o imenovanju novih ulica a određeni su i brojevi kuća od strane katastra ali se korisnici tih kuća ne mogu upisati kao vlasnici pa će ovo privremeno rješenje pomoći ljudima u postupku  prijave prebivališta, rekao je Ivica Čes, donačelnik općine Ernestinovo.

 

Ivan Pintar, predsjednik mjesnog odbora Mece pitao je je li istina da će se na području toga mjesnog odbora graditi naselje za zbrinjavanje Roma iz Darde.

 

Nada Arbanas odgovorila je da su te glasine došle i do nje ali da nisu točne jer je u postupku rješavanje stambenoga zbrinjavanja Roma uz sadašnje romsko naselje u Dardi. Izgradit će se nekoliko kuća za Romske obitelji čije su sadašnje „kuće“ u takvom stanju da više nisu za stanovanje. Istaknula je da je program zbrinjavanja Roma daleko iznad standarda gotovo svih država EU (Italija, Slovenija, Austrija, Madžarska), što ne podrazumijeva samo stambeno zbrinjavanje već i obrazovanje, zapošljavanje itd.

Na parceli od oko 8 hektara u Mecama planirana je izgradnja jednog potpuno novog naselja sa svim elementima modernoga urbanog naselja što sa zbrinjavanjem Roma nema nikakve veze.
►  Obnova i razvoj PPDS  - Tuesday, February 17, 2009
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.