RATOM STRADALA PODRUČJA TREBAJU BITI I OSTATI PODRUČJA OD POSEBNOG DRŽAVNOG INTERESA SVE DOK SE GOSPODARSKI I ŽIVOTNI UVJETI NE IZJEDNAČE S CIJELOM HRVATSKOM
Zajednica povratnika Hrvatske, Osijek, trg Ante Starčevića bb, Tel/fax: 031/215-030
MENU
O nama
LOGOTIP
STATUT
Članstvo
Novosti
Obnova i razvoj PPDS
Zakoni
Konferencije ZPH
Izdavaštvo
Povratak prognanika
Mirna reintegracija
Progonstvo
Blokada UNPROFOR-a
Foto i Video
 RSS - Favorites

Glas javnosti:

TREBA LI VLADA DONIJETI ZAKON O NAKNADI RATNE ŠTETE?

Pišite nam na E-mail: zph@zph.hr


 
 

UMRO PRVI PREDSJEDNIK ZAJEDNICE PROGNANIKA

Ante Kuna, dipl. oec. iz Dalja bio je dugogodišnji komercijalni direktor osječke tvornice šećera i kandita. U vrijeme progonstva među prvima se uključio u organiziranje prognanika u jedinstvenu udrugu koja će okupljati sve prognanike, zastupati njihove interese i boriti se za povratak kućama. Tako je 14. rujna 1992. godine u osječkoj Tvrđi osnovana Zajednica prognanika općine Osijek a Ante Kuna izabran za prvoga predsjednika novoosnovane udruge.

Aktivno je sudjelovao u svim akcijama prognanika, kao što je bio pokušaj organiziranoga povratka prognanika u Antunovac 30. rujna 1993., a osobito se istaknuo u akciji blokade UNPROFOR-a koja je započela 1. srpnja 1994. godine.
 
Pamtimo ga kao beskompromisnog predstavnika prognanika kada su bili u pitanju interesi te populacije koja je najtežom cijenom platila stvaranje Hrvatske države. Nije prezao ni pred kakvim pritiscima, kako domaće politike tako i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pa niti međunarodnih vojnih snaga. Kasnije se pokazalo da su akcije prognanika otvorile put veličanstvenim vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" te završetku "Mirne reintegracije" hrvatskoga Podunavlja i konačpnog povratka prognanika.
 
Ante Kuna se među prvima vratio u svoj Dalj, gdje je sa svojom obitelji stvorio solidne uvjete za normalan život. Na žalost nije dugo uživao u plodovima svoga rada.
 
Zajednica povratnika ostaje trajni dužnik Anti Kuni koji će svima nama ostati u trajnom i nezaboravnom sjećanju.
 
Neka mu je laka Hrvatska gruda.
 
Počivao u miru.►  Novosti  - Thursday, November 20, 2008
  |   Print   |   Home

CMS & Hosting: Poslovni forum  


Hrvatsku je napustilo preko 350.000 mladih ljudi. Najveći dio otišao je u Njemačku.