TRAŽIMO POVRATAK PROGNANIKA

Problemi koje ste iznijeli”, kazao je Vladimir Šeks nakon susreta, ” zahtijevaju odgovor ne samo jednog dopredsjednika, već svih članova Vlade Republike Hrvatske, a objektivno teška situacija, kakva je u Osijeku, zahtijeva brze reflekse vrhovništva.

Nova Vlada RH zauzela je nešto tvrđi odnos prema UNPROFOR-u,  no i on je limitiran. Možemo pisati energične prosvjede Boutrosu Boutrosu Ghaliju, Maracku Gouldingu, Cedricu Thornberiju ili zapovjednicima sektora za civilna pitanja, ali to su tek mali pomaci. Bez promjene mandata UNPROFOR-a, koji je došao u pat-poziciju nema povratka prognanika. Jer, u situaciji kada UNPROFOR nema mandat da silom razoruža one koji u »krajinama« imaju oružje, nitko ne može preuzeti odgovornost za masakr koji bi se ishitrenim odlukama o povratku mogao dogoditi.

 

Mandat UNPROFOR-a nije vremenski ograničen, no uobičajeno je vrijeme od godinu dana. Zato se opravdano očekuje da će u ožujku, kada ističe to vrijeme, Vijeće sigurnosti UN donijeti drukčiju odluku. No, s obzirom na međunarodno priznanje Hrvatske i njezino punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će imati sasvim drukčiju ulogu”, kazao je Šeks.

 

Zajednica prognanika Općine Osijek, nezadovoljna bjašnjenjima najviših dužnosnika Vlade RH, sama nastavlja razgovore i pritiske na međunarodnu zajednicu, posebice na UNHCR

i UNPROFOR.

Od Roberta Adamsona, voditelja ureda UNHCR-a u Osijeku, koji je pojačao svoj tim novim suradnicima Fatimom Sheri Nor i Jimom Worenom,  Zajednica ponovno traži odlazak izaslanstava prognanika u okupirana sela.  Prognanici i dalje zahtijevaju da im se omogući razgovor s predstavnicima lokalnih srpskih vlasti i nekim mještanima koji su ostali u selima. No, to je teško ostvarivo jer tamošnja vlast i dalje provodi teror čak i nad Srbima koji se ne slažu s velikosrpskom politikom pa nastoje stupiti u kontakt s hrvatskom stranom. UNHCR je do sada uspio realizirati dolazak pravoslavnog svećenika u Osijek i odlazak katoličkog u Aljmaš što je Robert Adamson ocijenio pozitivnim. Kip Gospe Aljmaške vraćen je u Osijek što Adamson osobno smatra prvim pomakom u smirivanju napetosti i napretkom glede budućih razgovora između Hrvata i pučanstva naseljenog u okupiranim mjestima.

Predstavnik osječka Mjesne zajednice Tvrđavice dr. Ivan Krnić, predao je Adamsonu osobni pismeni poziv upućen liječnicima s »druge strane« kako bi se mogli dogovoriti o susretu u neutralnoj zoni. Tom bi prilikom liječnici trebali razgovarati o temama iz medicine, primjerice o pitanju liječničke etike, kaže dr. Krnić.

Već tjedan dana poslije toga dogovoreno je osnivanje tročlanih delegacija koje bi posjetile privremeno okupirana mjesta: Laslovo, Antunovac, Tenju, Aljmaš, Erdut, Ernestinovo, Sarvaš, i Dalj.

 

Zajednica prognanika bilježi još jedan rezultat svojih aktivnosti. U Sektoru “Istok” ipak je smijenjen pukovnik Aleksandar Hromčenko, a imenovan je novi zapovjednik – general bojnik Jurij Sosjedov kojemu je Zajednica prognanika uputila pismo u kojem ga upoznaje sa svojim dosadašnjim radom i glavnim ciljem osnivanja – povratkom. Zajednica ga  poziva da posjeti Osijek.

Nakon što je stigao potvrdni odgovor novoga zapovjednika UNPROFOR-ova sektora »Istok« dogovoren je sastanak izaslanstva Zajednice prognanika s predstavnicima civilnog sektora UNPROFOR-a te predstavnicima Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice, za srijedu, 25. studenoga.

 

Predstavnici Zajednice prognanika odlučili su od časnika UNPROFOR-a zahtijevati bolju zaštitu nesrpskog pučanstva i imovine na privremeno okupiranom području, te osiguravanje uvjeta za jednokratne posjete svojim mjestima. Isto tako, Zajednica će zahtijevati da se omoguće kontakti s civilnim predstavnicima druge strane na neutralnom terenu, a ujedno će inzistirati na povratku u okupirana mjesta, prije svega u Bilje i Antunovac.

 

Ozračje na tom višesatnom sastanku s predstavnicima UNPROFOR-a bilo je usijano. Govorilo se o bitno pogoršanoj situaciji na okupiranom području: povećanom naoružavanju, sve većem broju ubojstava, unatoč nazočnosti plavih kaciga, kao i svakodnevnim iseljavanjem svih nesrba.

 

Marko Kvesić, povjerenik Vlade RH za Beli Manastir, naveo je kako je od 1. rujna do 20. listopada ove godine protjerano 350 osoba, dok je od 1. do 23. studenoga protjerano još 37.

»Je li moguće spriječiti eksploataciju nafte kod Đeletovaca«, upitao je generala Sosjedova povjerenik Vlade RH za Općinu Vinkovci Tihomir Zovak.

 

Marin Vidić Bili, povjerenik Vlade RH za Općinu Vukovar, rekao je, spominjući 2,5 tisuće zarobljenih u srpskim logorima, da Robert Adamson iz Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice ima karte masovnih grobnica. Vidić stoga zahtijeva identifikaciju i utvrđivanje istine o nestalim osobama.

Na najvažnije zahtjeve, da UNPROFOR stvori uvjete za otvaranje zrakoplovne luke u Klisi i omogući rad cjelokupnoj tehničkoj ekipi, da preuzme nadzor nad trafostanicom u Ernestinovu, te  omogući obilazak okupiranog Bilja i Tenjskog Antunovca, Sosjedov nije mogao odgovoriti. Iznio je primjedbu o »otvaranju vatre s obiju strana« te dodao: »Razumijem vaše želje, no budemo li ubrzavali provedbu Vanceova plana, mogli bismo ponovno imati situaciju iz travnja.«

 

»UNPROFOR već sedam mjeseci živi u užasnim fizičkim i psihičkim uvjetima. Redovito smo svjedoci etničkog čišćenja i suočeni s brojnim žrtvama koje tješimo i štitimo«, oštro je izjavila Francis Blondina Negga, prije no što je gotovo demonstrativno, i prije svršetka, napustila sastanak predstavnika osječkih vlasti i okupiranih slavonskih općina s novim zapovjednikom UNPROFOR-a u Istočnom sektoru, generalom Jurijem Sosjedovim.

 

Svoje prilično nervozno istupanje zaključila je obećanjem o »prosljeđivanju svih postavljenih pitanja, problema i podataka svojem zapovjedniku, nakon čega će dati odgovore koje će priopćiti na slijedećem sastanku«.

Kada je Branimir Glavaš oštro inzistirao da se kaže kome se može obratiti za odgovore koje ovdje nitko nije mogao dati, gospođa Negga je to protumačila kao »besramne uvrede« te ljutito napustila sastanak.

 

Time je nehotice potvrdila i ono na što su je sugovornici upozoravali: nesposobnost i nemoć UNPROFOR-a da stvari pokrene s mrtve točke.

 
►  Progonstvo  - Sunday, February 3, 2008
  |   Print   |   Home


  Home page - Default