SASTANAK ZPH S NOVIM PREDSTOJNIKOM DUOSZ

To nije bio uobičajeni sastanak Upravnog odbora ZPH već prvi službeni susret i upoznavanje s novim čelništvom Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U ime ZPH, Josip Kompanović upoznao je sugovornike s prijedlogom Zakona o ratom stradalim područjima i uručio im jedan primjerak. Dogovoreno je da će glavna tajnica, kao pravnica, kroz dva tjedna proučiti taj prijedlog, nakon čega ćemo se ponovno sastati i uobličiti sve ideje u jedinstven prijedlog.

Frane Vrkljan upozorio je da još uvijek ima prognanika ali ne od 1991. već od 1941. koje su prognali tzv. ustanici a ustvari četnici iz Srba i poklali sve stanovnike koji nisu uspjeli pobjeći a kuće spalili. Preživjeli i potomci sada traže povrat njihove uništene imovine, što je glavna zadaća ZPH Ličko-senjske županije. Problem je rješiv, ako bude političke volje.

Kompanović je još upoznao sugovornike da je ZPH pripremila i prijedlog Zakona o naknadi ratne štete pri čemu se vodilo računa da je Država u teškoj materijalnoj situaciji i da se još dugo neće oporaviti pa je i prijedlog rješenja gospodarski a ne socijalno orjentiran a i procjena troškova po nama kreće se oko 17 milijardi kuna iako je državna komisija za procjenu ratnih šteta procijenila na oko 224 milijrde kuna.

Dragutin Glasnović upoznao je sugovornike s teškim stanjem u Vukovaru.►  Novosti  - Monday, May 2, 2016
  |   Print   |   Home


  Home page - Default